Artikel från Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

8 september 2006

Progesteron viktigt för äggblåsornas överlevnad

Omkring hundra olika gener som styr kvinnans ägglossning har blivit identifierade. Dessa gener styrs i sin tur av det kvinnliga könshormonet progesteron. Det visar en avhandling från Sahlgrenska akademin.

Redan som foster i mammas mage har flickor i sina äggstockar miljontals ägg inneslutna i höljen som kallas äggblåsor. De allra flesta av äggblåsorna dör av sig själva innan deras ägg har mognat, och bara en liten bråkdel av alla äggen får chansen att befruktas efter ägglossning. När äggen är slut minskar äggstockarnas produktion av könshormoner och kvinnan går in i klimakteriet.
– Det är spännande grundforskning att försöka ta reda på exakt vilken roll olika hormoner spelar för äggblåsornas utveckling och överlevnad. Ju mer vi vet om hur utvecklingen av äggblåsorna fungerar desto bättre kan vi i framtiden hjälpa kvinnor som har svårt att bli gravida, säger Emilia Rung.

I sina studier har Emilia Rung analyserat celler från råttors och människors äggblåsor. Genom att använda läkemedel som blockerar signalerna från progesteron till cellerna kan forskarlaget dra slutsatsen att det kvinnliga könshormonet är avgörande för om de mognande äggblåsorna ska överleva fram till ägglossningen.
– Om signalerna från hormonet blockeras kan proteiner i cellen aktiveras som talar om för cellen att det är dags för den att dö. Progesteronet hindrar cellerna från att begå självmord och är alltså viktigt för att äggblåsan ska överleva hela vägen fram till ägglossningen, säger Emilia Rung.

Forskarlaget har också lyckats identifiera omkring hundra olika gener som aktiveras eller hämmas av progesteron. Det rör sig om flera grupper av gener som hör ihop.
– Flera av dessa gener reglerar bland annat produktionen av de proteiner som gör så att äggblåsan släpper ut sitt ägg vid rätt tillfälle och andra gener är till exempel viktiga för kärlbildningen i den tomma äggblåsan efter ägglossningen, säger Emilia Rung.

Vid ägglossningen släpper äggblåsan iväg sitt ägg, men det betyder inte att den tomma blåsans uppgift är över. Äggblåsan förändras och blir en så kallad gulkropp, en enhet som i sin tur producerar progesteron.

Forskningen om hur äggblåsorna utvecklas och hur regleringen av deras överlevnad fungerar kan i framtiden också leda till nya preventivmedel.

Avhandling för medicine doktorsexamen vid Sahlgrenska akademin, institutionen för neurovetenskap och fysiologi, sektionen för endokrinologi
Avhandlingens titel: Progesterone receptor-mediated effects on apoptosis in periovulatory granulosa cells

Avhandlingen försvaras fredagen den 15 september, klockan 09.00, hörsal Arvid Carlsson, Academicum, Medicinaregatan 3, Göteborg.

Kontaktinformation
För mer information kontakta:
Emilia Rung, biolog, telefon: 031-773 35 33, 070-218 15 11, e-post: emilia.rung@fysiologi.gu.se

Handledare:
Professor Håkan Billig, telefon: 031- 773 35 34, e-post: hakan.billig@fysiologi.gu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera