Artikel från Uppsala universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

24 augusti 2005

Kvinnors luktsinne påverkas av p-piller

Luktsinnet hos kvinnor som äter p-piller är mer känsligt för matdoft, medan kvinnor som inte äter p-piller är bättre på att känna doften från manlig svett. Det visar en studie från Uppsala universitet som publiceras i det senaste numret av Biological Psychology.

Att bruket av hormoner påverkar människans luktsinne har varit känt sedan tidigare men denna påverkan har ansetts vara generell, det vill säga att känsligheten för samtliga lukter påverkas lika. Uppsalaforskarna har i sin studie vid institutionen för psykologi mätt kvinnors luktkänslighet för två olika lukter; en lukt som signalerar mat (näring) och en som anses vara en social lukt, ett feromon som finns naturligt i manlig svett. Resultaten visar att kvinnors hormonella tillstånd påverkar känsligheten för olika lukter olika.

– De som använde p-piller var mer känsliga för lukten som signalerar näring men mindre känsliga för den sociala lukten, berättar Johan Lundström, medförfattare och doktorand vid institutionen för psykologi.

Denna skillnad i luktkänslighet verkade dessutom vara kopplad till graden av fertilitet. Kvinnor i den mest fertila fasen av menstruationscykeln var mest känsliga för det manliga svettämnet. Luktsinnets främsta funktion anses vara att fungera som ett signalsystem som hjälper oss att dels välja vad som är ätbart, dels att varna oss för farliga ämnen. Denna funktion har länge varit ansedd som den drivande kraften bakom gravida kvinnors ökade känslighet för lukter under de första graviditetsmånaderna. Intressant är att hormonsammansättningen i p-piller i stort sett är identisk med den kroppen under i graviditetens första månader.

– Detta talar för att p-pillerätande kvinnors ökade känslighet för näringslukten drivs av kroppens önskan att finna näring till fostret då hormonsammansättningen signalerar graviditet till kroppen. Det omvända kan vara sant för kvinnor i den mest fertila fasen av menstruationscykeln som får ökad känslighet för den sociala lukten. Den drivande mekanismen här kan vara kopplad till ett ökat intresse för det motsatta könet, säger Johan Lundström.

Kontaktinformation
För mer information: Johan Lundström, tel: 018-471 62 21, 070-580 65 71 eller via e-post johan.lundstrom@psyk.uu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera