1. Triangelformade markering på en väg. I bakgrunden syns ett fordon.
    23 april 2024

    Slitage av vägmarkeringar ger stora mängder mikroplast

    Dubbdäck och mycket trafik sliter på vägmarkeringar och orsakar utsläpp av mikroplaster, enligt en studie från VTI. Hur mycket som släpps ut är oklart, men forskare bedömer att det rör sig om stora mängder.

  2. Kvinna letar kläder som hänger på galgar i en butik.
    3 april 2024

    Miljön i fokus när vi köper begagnat

    Trendig design och unika prylar lockar när konsumenter handlar begagnade eller återvunna produkter. Men det främsta skälet att bege sig till en second hand-butik är hänsyn till miljön, visar en studie.

  3. 27 mars 2024

    Lönsam trädplantering kan bevara naturskog på Borneo

    På Borneo i Malaysia har miljontals hektar naturskog försvunnit efter avverkning av värdefulla virkesträd, bränder och etablering av plantage med palmträd till olja. Flera olika projekt pågår nu för att återställa regnskog genom att satsa på trädplantering. Men vilka träd som är mest...

  4. 25 mars 2024

    Guldskrot kan renas med biodiesel

    Biodiesel kan användas som ingrediens i ett nytt miljövänligt recept för att rena och återvinna metaller, till exempel gamla guldsmycken. Enligt forskare vid Chalmers tekniska högskola är upptäckten viktig för att minska användningen av fossil olja.

  5. En gångbro i skymningsljus, grön stadsmiljö med träd.
    25 mars 2024

    Lättare att bygga miljövänligt med textilarmerad betong

    Genom att armera betong med textil i stället för stål är det möjligt att använda mindre material och skapa lätta konstruktioner med betydligt lägre miljöpåverkan. Det skulle kunna gå att skala upp denna teknik och därmed få miljövänligare broar, tunnlar och byggnader, enligt forskare...

  6. Restaurangbord med kvarlämnade matrester, bland annat en halvfull skål soppa.
    19 mars 2024

    Hushållen står för mindre del av matsvinnet

    Enligt tidigare rapporter kom två tredjedelar av matsvinnet från hushållen, men nya siffror visar att det knappt är hälften. Den större delen av matsvinnet uppstår tidigare i livsmedelskedjan, det vill säga i jordbruket, industrin, butiker och restauranger.

  7. Gröna behållare med mikroalger i labbmiljö.
    15 mars 2024

    Mikroalger kan användas till miljövänlig plast

    Mikroalger som odlas med avloppsvatten kan fungera som råvara för produktion av nedbrytbara bioplaster. Det visar forskning vid Umeå universitet.

  8. Butik med upphängda kläder och en tavla på vägen med foto av en kvinna.
    7 mars 2024

    Så lockas kvinnor att köpa ohållbart mode

    Klädföretag använder sig i ökad utsträckning av så kallad ideologisk marknadsföring. Den riktar sig framför allt till kvinnor – och den fungerar. Kunder vaggas in i föreställningen om att klädköp innebär en god och hållbar gärning, enligt en ny avhandling.

  9. 6 mars 2024

    Gamla textilier kan bli ny viskos

    I framtiden kanske din klänning är gjord av ett gammalt lakan. Forskare har nämligen utvecklat en ny metod för att göra ny viskos av uttjänta textilier.

  10. Blank vattenyta med cirkulära strängsel vid ytan, fiskodling. Högt berg i bakgrunden.
    28 februari 2024

    Jäst och larver kan bli mat till odlad lax

    Ett stort krux med odlad lax är det resursslukande fiskfodret. Men det kan gå att odla fisk på mer hållbart vis genom att mata fiskarna med larver och jäst istället för med fiskmjöl och sojabönor. Det framgår av en ny avhandling.

  11. Material i olika färger på ett bord i labbmiljö
    14 februari 2024

    3D-printad nanocellulosa kan ge miljövänligare hus

    För första gången har ett material, gjort av nanocellulosa och alger, testats som byggmaterial. Det kan 3D-printas för att tillverka många olika produkter, enligt en studie.

  12. Material i olika färger på ett bord i labbmiljö
    14 februari 2024

    3D-printad nanocellulosa kan ge miljövänligare hus

    För första gången har ett material, gjort av nanocellulosa och alger, testats som byggmaterial. Det kan 3D-printas för att tillverka många olika produkter, enligt en studie.

  13. Ett fraktfartyg med rött skrov lämnar en hamn
    9 februari 2024

    Ammoniak som fartygsbränsle kan ge nya problem

    Sjöfarten hoppas att ammoniak som fartygsbränsle ska minska koldioxidutsläppen i framtiden. Men bränslet kan i stället skapa nya miljöproblem, menar forskarna bakom en ny studie.

  14. Två beiga torn mot blå himmel, ur det ena tornet kommer vit rök.
    26 januari 2024

    Ny kärnkraft klart dyrare än alternativen, enligt rapport

    Ny kärnkraft är varken hållbar eller kostnadseffektiv, enligt en ny studie från Blekinge Tekniska Högskola. Den gröna omställningen blir endast samhällsekonomiskt försvarbar om man satsar på energibesparingar och ny förnybar energi, enligt forskarna.

  15. Skorsten, som det kommer vit rök ur, mot blå himmel.
    23 januari 2024

    Koldioxidskatt är ett effektivt sätt att minska utsläpp

    Koldioxidskatten fungerar. Utan den skulle utsläppen från industrin vara betydligt högre i Sverige. Men det finns mer att göra för att minska utsläppen, enligt en studie från KTH.

  16. Vitt elflygplan med plats för två personer mot blå himmel.
    23 januari 2024

    Elflygplan har stora klimatfördelar

    Forskare har gjort världens första livscykelanalys av ett mindre elflygplan och jämfört med ett fossildrivet plan. Studien visar att elplanets klimatpåverkan är betydligt lägre. En nackdel är att batterierna kräver sällsynta metaller.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera