1. 25 juni 2025

    Därför är forskarna oense om skogsbrukets klimatpåverkan

    Forskare har olika syn på skogsbrukets klimatpåverkan – trots samma data och analysmetoder. Nu har en studie analyserat den vetenskapliga litteraturen och hittat vad oenigheten beror på. Forskarna konstaterar också att minskad avverkning är det bästa för klimatet.

  2. 16 juni 2025

    Rester från jordbruk kan bli framtidens kläder

    Forskare har hittat ett sätt att göra kläder av rester från jordbruk. Metoden kräver mindre kemikalier och kan leda till en textilproduktion som är bättre för klimatet.

  3. 2 juni 2025

    Bra för miljön att laga och köpa begagnat – uthyrning mer osäkert

    Att laga kläder eller köpa begagnade istället för nya ger tydliga miljövinster. Uthyrning av kläder är däremot mer osäkert, visar en studie som undersökt olika cirkulära tjänsters klimatpåverkan.

  4. Kalhygge med nya plantor.
    27 maj 2025

    Gödsling av skog binder inte mer kol

    Skogsgödsling tycks ha begränsad effekt som klimatåtgärd. En studie från SLU och Uppsala universitet visar att gödsling inte leder till ökad kolinlagring i skogen på längre sikt. Inte heller syns några tydliga effekter på den biologiska mångfalden tio år efter avverkning.

  5. Fabrik med bolmande rök.
    8 maj 2025

    Så kan industrins koldioxidutsläpp minska

    De globala koldioxidutsläppen från industrin kan minska med fem procent – men då krävs att energieffektivisering ses som mer än bara en teknisk fråga. Det menar forskare bakom en ny studie.

  6. Vegetarisk måltid med grönsaker.
    7 maj 2025

    Klimatsmart skolmat kan ge järnbrist

    Allt fler skolor byter ut kött mot växtbaserade alternativ för klimatets skull. Men den klimatsmarta maten har en baksida – mängden järn som kroppen kan ta upp minskar, särskilt för tonårsflickor.

  7. Liten pojke sätter sin gaffel i pasta och korv.
    24 april 2025

    Fyraåringarnas matvanor är inte hållbara

    En studie vid SLU visar att barns kost redan i förskoleåldern ofta överskrider hållbara gränser för planeten. Enligt forskarna pekar resultaten på att vuxna inte lyckas visa att mat kan vara både god, näringsrik och hållbar.

  8. Batteri med böjlig form
    14 april 2025

    Formbart batteri banar väg för framtidens teknik

    Forskare vid Linköpings universitet har utvecklat ett batteri där konsistensen kan liknas vid tandkräm – och anta vilken form som helst. Tack vare böjligheten kan batteriet integreras på helt nya sätt i framtidens teknik.

  9. Kvinna häller upp kaffe i en mugg.
    3 april 2025

    Över 100 miljoner koppar kaffe hamnar i vasken

    Var tionde kopp kaffe som bryggs på restauranger når inte gästerna. I stället hälls de ut. Totalt kan det handla om 119 miljoner koppar kaffe per år i Sverige, enligt en studie från SLU.

  10. 28 mars 2025

    Kläduthyrning: Bra för miljön – svårt att tjäna pengar

    Att hyra kläder istället för att köpa nytt kan minska modebranschens stora miljöpåverkan. Dock är det svårt för företag att tjäna pengar på uthyrning.

  11. Ödla på marken tittar upp.
    27 mars 2025

    Människan orsakar stor förlust av arter globalt

    Människor har en förödande inverkan på den biologiska mångfalden. Det konstaterar forskare bakom en omfattande studie om människans effekt på ekosystem och djurliv. Både antal och sammansättning av arter har påverkats globalt.

  12. Patient får narkosmedel genom en mask.
    20 mars 2025

    Skadliga utsläpp av narkosgaser har minskat

    Utsläppen av växthusgaser från narkosmedel har minskat med 27 procent under tio år, visar en studie. Samtidigt har en del länder ökat användningen av narkosgasen desfluran som har stor klimatpåverkan. Trenden är oroande, menar forskare.

  13. Butikshylla med bullar och bröd.
    19 mars 2025

    Tusentals ton bröd och bullar hamnar i soporna

    Bröd, bullar och kakor bakas i stora mängder. Men långt ifrån allt säljs, något som leder till ett årligt svinn på 180 000 ton. Många bageriprodukter slängs dessutom innan de når butikshyllorna, visar en studie från SLU.

  14. Sjö med blå nyans omgiven av grönfärgade berg.
    5 mars 2025

    Många av världens sjöar har ändrat färg

    Majoriteten av jordens sjöar har ändrat färg under de senaste 40 åren. Det visar en studie där 32 miljoner satellitbilder från vattendrag analyserats. Enligt forskarna kan mänsklig påverkan på sjöarnas ekosystem ligga bakom.

  15. Solpanel med träd i bakgrunden.
    14 februari 2025

    Framtidens solceller kan återvinnas

    Många gamla solpaneler hamnar idag på soptippen, men det som beskrivs som framtidens solceller kan tas om hand och bli till nya. Forskare vid Linköpings universitet har nämligen utvecklat en metod för att återvinna alla delar av en solcell med perovskit – utan miljöfarliga lösningsmedel.

  16. 6 februari 2025

    Elbilsköpare vill helst ha egen laddstolpe

    Tillgången till privat laddning är viktigare än offentlig laddning för den som vill köpa elbil. Det visar en studie från VTI. Forskarna menar att samhället kanske bör ompröva utbyggnaden av publik laddning och i stället satsa mer på privat laddning, i synnerhet vid flerbostadshus, om man...

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera