1. Humla pollinerar en rosa växt
  30 november 2023

  Humlorna skadas fortfarande av vanliga bekämpningsmedel

  Bekämpningsmedel inom jordbruket fortsätter att påverka humlor negativt – trots skärpt reglering av användningen. Det visar en studie från Lunds universitet.

 2. Humla på blomma
  1 mars 2023

  Tidig vår gör humlorna flygsugna – risk för minskad pollinering

  När våren kommer tar humledrottningarna säsongens första vingslag för att leta ny boplats. Men varmare klimat gör att flygpremiären sker allt tidigare, visar ny forskning. Det riskerar att leda till färre humlearter och minskad pollinering.

 3. 14 december 2021

  Vägkanter kan bli viktiga miljöer för pollinatörer

  Vägkanter kan vara viktiga livsmiljöer för växter, fjärilar och humlor när hagar och ängar blivit färre. Om de sköts rätt och det är lite trafik vill säga.

 4. 10 maj 2021

  Glesare sådd ger livsviktiga pollinatörer – och lika stor skörd

  Det går att gynna ogräs och pollinerande insekter i en spannmålsåker – och ändå få en lika stor skörd. Hemligheten är färre frön och glesare mellan plantorna, visar forskning.

 5. 15 april 2021

  Gensekvensering avslöjade en helt ny humla

  När de studerade genetisk mångfald hos humlor i Rocky Mountains, USA, hittade forskare från Uppsala universitet en ny art. Den nyupptäckta humlan har fått namnet Bombus incognitus.

 6. 19 mars 2021

  Världens vanligaste humla allt vanligare

  Många arter av humlor hotas av klimatuppvärmningen, men inte alla. Mörk jordhumla är världens vanligaste humla och så lär det förbli. Den gynnas nämligen av att klimatet blir varmare. Positivt för den mörka jordhumlan men sker ökningen på bekostnad av andra humlor? 

 7. 25 februari 2021

  Hitta vårens första humla

  När snön smält dröjer det inte länge förrän humlorna dyker upp. Först ut är drottningarna. Forskare vid Lunds universitet ber nu allmänheten om hjälp med att rapportera in vårens första humlor– för att kartlägga hur de påverkas av en allt tidigare vår.

 8. 9 november 2020

  Humlor kan rädda skördarna vid förändrat klimat

  Skörden minskade kraftigt i bestånd som stressats av torka, bladlöss eller både och. Bevattning hjälpte inte de redan stressande plantorna. Men oavsett stressnivå åstadkom humlor en rejäl skördeökning, visar forskare vid SLU som undersökt hur odling av åkerböna kan påverkas av ett...

 9. 28 november 2019

  Vissa insektsmedel kan gynna humlor

  Debatten om växtskyddsmedel som innehåller så kallade neonikotinoider bör nyanseras. Det anser forskare vid Lunds universitet och SLU. Medlet kan faktiskt vara gynnsamt för humlor och pollinering.

 10. 18 mars 2019

  Därför ser stora humlor små blommor

  3D-bilder av humlornas fasettögon avslöjar varför stora individer ser bättre än små. Extra god syn framåt och uppåt gör det lättare att upptäcka blommor på långt håll samt att hitta små blommor. Kunskapen hjälper forskarna att förstå hur pollineringen påverkas utifrån vilka...

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera