Humlor
-
Humlor har lika bra lokalsinne som människor
Humlor har en hjärna stor som en knappnål, men de är mycket skickliga på att hitta rätt väg under sina flygturer. Enligt ny forskning är deras lokalsinne ibland bättre än människors.
-
Humlorna skadas fortfarande av vanliga bekämpningsmedel
Bekämpningsmedel inom jordbruket fortsätter att påverka humlor negativt – trots skärpt reglering av användningen. Det visar en studie från Lunds universitet.
-
Tidig vår gör humlorna flygsugna – risk för minskad pollinering
När våren kommer tar humledrottningarna säsongens första vingslag för att leta ny boplats. Men varmare klimat gör att flygpremiären sker allt tidigare, visar ny forskning. Det riskerar att leda till färre humlearter och minskad pollinering.
-
Vägkanter kan bli viktiga miljöer för pollinatörer
Vägkanter kan vara viktiga livsmiljöer för växter, fjärilar och humlor när hagar och ängar blivit färre. Om de sköts rätt och det är lite trafik vill säga.
-
Glesare sådd ger livsviktiga pollinatörer – och lika stor skörd
Det går att gynna ogräs och pollinerande insekter i en spannmålsåker – och ändå få en lika stor skörd. Hemligheten är färre frön och glesare mellan plantorna, visar forskning.
-
Gensekvensering avslöjade en helt ny humla
När de studerade genetisk mångfald hos humlor i Rocky Mountains, USA, hittade forskare från Uppsala universitet en ny art. Den nyupptäckta humlan har fått namnet Bombus incognitus.
-
Världens vanligaste humla allt vanligare
Många arter av humlor hotas av klimatuppvärmningen, men inte alla. Mörk jordhumla är världens vanligaste humla och så lär det förbli. Den gynnas nämligen av att klimatet blir varmare. Positivt för den mörka jordhumlan men sker ökningen på bekostnad av andra humlor?
-
Hitta vårens första humla
När snön smält dröjer det inte länge förrän humlorna dyker upp. Först ut är drottningarna. Forskare vid Lunds universitet ber nu allmänheten om hjälp med att rapportera in vårens första humlor– för att kartlägga hur de påverkas av en allt tidigare vår.
-
Humlor kan rädda skördarna vid förändrat klimat
Skörden minskade kraftigt i bestånd som stressats av torka, bladlöss eller både och. Bevattning hjälpte inte de redan stressande plantorna. Men oavsett stressnivå åstadkom humlor en rejäl skördeökning, visar forskare vid SLU som undersökt hur odling av åkerböna kan påverkas av ett...
-
Vissa insektsmedel kan gynna humlor
Debatten om växtskyddsmedel som innehåller så kallade neonikotinoider bör nyanseras. Det anser forskare vid Lunds universitet och SLU. Medlet kan faktiskt vara gynnsamt för humlor och pollinering.
-
Därför ser stora humlor små blommor
3D-bilder av humlornas fasettögon avslöjar varför stora individer ser bättre än små. Extra god syn framåt och uppåt gör det lättare att upptäcka blommor på långt håll samt att hitta små blommor. Kunskapen hjälper forskarna att förstå hur pollineringen påverkas utifrån vilka...