Humla pollinerar en rosa växt
Artikel från Lunds universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Bekämpningsmedel inom jordbruket fortsätter att påverka humlor negativt – trots skärpt reglering av användningen. Det visar en studie från Lunds universitet.

Humlor är en viktig pollinatör av både vilda växter och kommersiellt odlade grödor. Nu bekräftar en ny studie att bekämpningsmedel som används inom jordbruket orsakar betydande skador på humlor.

Trots skärpt reglering av bekämpningsmedel visar data från ett hundratal platser i åtta europeiska länder att mer måste göras, menar forskarna.

Humlorna får färre avkommor

Den tvärvetenskapliga studien, där forskare, biodlare och lantbrukare har samarbetat, ingår i projektet PoshBee som syftar till att övervaka och förbättra bins hälsa.

I arbetet ingår en bedömning på landskapsnivå över hela Europa. Enligt forskarna innebär detta en betydande förbättring av förståelsen för hur bekämpningsmedel påverkar pollinatörernas hälsa.

– Med den största experimentella fältplaceringen av någon pollinatör ser vi att humlor stöter på flera bekämpningsmedel i jordbrukslandskap, vilket leder till färre avkommor. Dessutom orsakar bekämpningsmedel mer skada i landskap med mindre habitat, säger biologiforskaren Charlie Nicholson vid Lunds universitet.

Forskarna vill se åtgärder

Enligt studien påverkar alltså användningen av godkända bekämpningsmedel i europeiska jordbrukslandskap pollinatörerna negativt, och leder till sämre tillväxt av humlesamhällen.

– Det är tråkigt att Europaparlamentet inte stödde kommissionens förslag att minska användningen och risken med bekämpningsmedel med 50 procent fram till 2030, när de röstade om detta förra veckan. Vår studie kunde ha använts för att planera hur vi skulle kunna minska risker med bekämpningsmedel och få friskare humlesamhällen, säger biologiforskaren Maj Rundlöf vid Lunds universitet.

Enligt forskarna pekar studien på miljöriskerna och behovet av hållbarhetsmål för att minska användningen av bekämpningsmedel. Detta är även kritiska utmaningar som lyfts fram vid FN:s konferens om biologisk mångfald, CBD COP.

– Vårt arbete stödjer utvecklingen av miljöriskbedömning på landskapsnivå. Det finns dock också ett behov av att bättre förstå hur andra pollinerande insekter utsätts för och potentiellt påverkas av bekämpningsmedel, något som vi kommer att fortsätta arbeta med, säger Maj Rundlöf.

Vetenskaplig studie:

Pesticide use negatively affects bumble bees across European landscapes, Nature.

Kontakt:

Maj Rundlöf, forskare vid biologiska institutionen, Lunds universitet, maj.rundlof@biol.lu.se,

Charlie Nicholson, forskare vid biologiska institutionen, Lunds universitet, charlie.nicholson@biol.lu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera