Artikel från Göteborgs universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Alkohol lockar allt färre ungdomar. De som avstår har färre sociala kontakter, men en öppnare relation till sina föräldrar. Det visar en studie.

Alkoholkonsumtionen minskar bland ungdomar i Sverige. För att förstå trenden, som också märks globalt, vill forskare veta mer om vad som utmärker ungdomar som väljer att inte dricka alkohol.

I en studie har forskare från Göteborgs universitet och Stockholms universitet följt 600 ungdomar mellan 12 och 17 år. De fick vid flera tillfällen svara på frågor om sina alkoholvanor, men också om de hade andra problematiska beteenden som att snatta eller stjäla. De fick också frågor om mental hälsa och socialt umgänge.

– Vi såg att de som inte dricker har färre sociala kontakter än de som dricker, säger psykologiforskaren Kristina Berglund vid Göteborgs universitet.

Föga förvånande visar studien att ungdomarna hade en negativ inställning till alkohol, men också till andra droger. De visade dessutom färre problembeteenden, större självkontroll och öppnare relation till sina föräldrar jämfört med ungdomar som dricker.

Inte längre en vuxenmarkör

Tidigare studier har visat att attityden till alkohol som en vuxenmarkör håller på att förändras. Det är inte längre ett sätt för ungdomar att visa sig vuxna. Den här inställningen kan ses både hos ungdomarna som dricker alkohol och de som väljer att avstå.

– Vill samhället understödja trenden minskad alkoholkonsumtion kan det vara viktigt att stötta föräldrar i hur de hanterar drogfrågor med sina ungdomar, liksom att erbjuda fler drogfria sociala arenor, säger Kristina Berglund.

Vetenskaplig studie

Characteristics of non-drinking adolescents: a longitudinal Swedish study, International Journal of Adolescence and Youth .

Kontakt:

Kristina Berglund, forskare vid Göteborgs universitet,  kristina.berglund@psy.gu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera