Svartvit flugsnappare. Bild: Viiru Pesonen/ Wikimedia commons*
Artikel från Lunds universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Flyttfåglar har svårt att hänga med i svängarna när våren kommer tidigare – och missar maten vid häckning. Forskare har testat att ge dem skjuts norrut för att hjälpa fågelungar att överleva.

Den globala uppvärmningen ställer till det för våra fåglar. Varmare vårar betyder att fjärilslarver kläcks, växer och förpuppar sig tidigare än för bara några decennier sedan. Det här får konsekvenser för fåglarna som inte kan äta larver som gått in i puppstadiet. Så när födan tar slut allt tidigare på våren svälter allt fler ungar i samband med häckningen.

För flyttfåglar som tillbringar vintrarna Afrika är detta ett stort problem eftersom de inte vet hur tidigt våren kommer till Sverige. Men kan inte flyttfåglarna bara komma hem och börja häcka tidigare så vore problemet löst?

– Det verkar våra stannfåglar i viss mån göra. Men de är ju på plats och kan känna av hur tidig våren kommer att bli. Vi tänkte att flyttfåglarna kanske kan flyga längre norrut tills de hittar en plats med lagom långt utvecklade fjärilslarver, säger biologiforskare Jan-Åke Nilsson vid Lunds universitet.

Hjälp på traven

För att testa detta i praktiken bestämde sig forskarna för att hjälpa fågeln svartvit flugsnappare på traven. Biologerna fångade in flugsnappare som stannat inför häckningen i Nederländerna. Fåglarna kördes sedan nattetid till Vombs fure, ett tallskogsområde utanför Lund, där de släpptes ut.

I Skåne kommer nämligen toppen i antalet larver ungefär två veckor senare än i Nederländerna. Sträckan på cirka 60 mil tar bara två nätter för flugsnapparen att flyga.

– Fåglarna som fått skjuts från Nederländerna till Skåne prickade in födotoppen galant. De lyckades till och med bättre med häckningen än de svenska flugsnapparna och bättre än de flugsnappare som blev kvar i Nederländerna, säger Jan-Åke Nilsson.

Ny generation hittade tillbaka till Skåne

Det visade sig dessutom att ungarna till de nederländska flugsnapparna som fått flytthjälp inte stannade i Nederländerna när de själva kom tillbaka efter sin första vårflyttning. I stället fortsatte de till tallskogsområdet utanför Lund där de föddes. De anlände också tidigare än de svenska flugsnapparungarna.

Åren efter att forskarna hjälpte flugsnapparna att hitta till Skåne ökade antalet ungar i Vombs fure.

– Många småfåglar, framför allt flyttfåglar, minskar drastiskt över hela Europa. Genom att få fåglarna att flyga lite längre norrut finns det hopp om att få behålla livskraftiga populationer av småfåglar trots att vårarna kommer allt tidigare, säger Jan-Åke Nilsson.

*Bild: Viiru Pesonen/Wikimedia commons. Licens: CC BY-SA 4.0

Vetenskaplig studie:

Adaptation to climate change through dispersal and inherited timing in an avian migrant, Nature Ecology & Evolution.

Kontakt:

Jan-Åke Nilsson, forskare vid biologiska institutionen, Lunds universitet, jan-ake.nilsson@biol.lu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera