Artikel från Linköpings universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Löpning, kast och hopp kan leda till skador hos ungdomar som siktar på en friidrottskarriär. Men med bättre kunskap om hur den växande kroppen påverkas av träning kan skadorna minska rejält, visar en studie.

Många lovande friidrottskarriärer har gått i kras på grund av skador. Gemensamt för nästan alla grenar inom friidrott är höga belastningar i samband med hopp, kast och löpning. Det leder till förslitningsskador som till exempel ljumsksmärta och ömma axlar, men också plötsliga skador som stukade fotleder och bristningar på baksidan av lår.

Jenny Jacobsson är sjukgymnast och forskare vid Athletics Research Center vid Linköpings universitet. Hon har under många år jobbat som medicinsk koordinator för det svenska landslaget i friidrott och sett hur skador påverkar utövarna.

– Inför OS 2008 i Beijing kunde vi se att det var mycket skador i landslagstruppen och då började vi fundera på varför. Det fanns då ingen kartläggning av skador inom friidrott. Men vi ville veta vad som händer bland våra elitsatsande ungdomar 16 år och uppåt i vuxen elit, säger Jenny Jacobsson.

Tidigare skador påverkar

Kartläggningen av skador inom svensk friidrott visade att en av de främsta orsakerna till nya skador var en tidigare skada. Det innebär att ju tidigare en idrottare skadar sig i karriären desto större är sannolikheten för senare skador.

Men orsakerna till skador inom ungdomsidrott är komplexa. De kan hänga ihop med allt från träningsmängd och belastning till utrustning och sömn.

Information genom hälsoplattform

För att minska risken för skador utvecklade Jenny Jacobsson och forskarkollegor en digital hälsoplattform. Här finns information till föräldrar och ungdomstränare om hur den växande kroppen fungerar och påverkas av träning. Informationen handlar främst om friidrottsutövare i åldern 12–15 år.

För att testa om den här typen av plattform fungerar för att förebygga skador genomförde forskarna en studie där 21 friidrottsklubbar med unga utövare slumpmässigt delandes in i två grupper: en testgrupp och en referensgrupp.

Testgruppens föräldrar och tränare fick under fyra månader i början på säsongen tillgång till den digitala informationsplattformen. De fick också påminnelser med jämna mellanrum att gå in och läsa.

Skadorna minskade

Forskarna kunde se att i idrottsklubbar som fick tillgång till informationen var skadorna betydligt färre och det tog dubbelt så lång tid innan den första skadan uppstod. Den största effekten märktes i stora klubbar.

Resultaten kan visa vägen till ett mer skadefritt friidrottande, menar Jenny Jacobsson.

– Vi har inte undersökt mekanismen som leder till förändring men vi kan se att digital information fungerar för att förebygga skador. Om tränare och föräldrar lär sig känna igen problemen kan man också avlasta i tid. Medicinskt vet vi vad som händer i växande kroppar men att få ut informationen där den gör nytta har varit en utmaning. Plattformen kan vara en brygga, säger Jenny Jacobsson.

Hälsoplattformen öppen för alla

Den digitala hälsoplattformen som testades i studien heter friskfriidrott.se och riktar sig främst till ungdomstränare och föräldrar med aktiva barn i åldern 12–15 år, men även information för fler åldrar och idrotter har utvecklats. Under tiden som forskarstudien pågick var plattformen låst för utomstående. Nu är den öppen för alla.

Studie:

Universal prevention through a digital health platform reduces injury incidence in youth athletics (track and field): a cluster randomised controlled trial, British Journal of Sports Medicine .

Kontakt:

Jenny Jacobsson, sjukgymnast och forskare, Linköpings universitet, jenny.jacobsson@liu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera