Fåglar äter mat i ett träd
Artikel från Göteborgs universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Havrekärvar hör till julen, men det är inte favoritmat för de flesta fåglar. Vill du se många olika arter i trädgården bör en varierad meny erbjudas de flygande gästerna.

Till jul sätter många ut en havrekärve i trädgården för att småfåglarna ska få något gott att mumsa på. Det kan också kännas bra att hjälpa fåglarna med kosthållningen under de frusna och kalla vintermånaderna.

– Det är i stort sett bara gulsparvar som tycker om havrekärvar. Och för att de ska dyka upp vid matningen bör det dessutom finnas hag- eller jordbruksmarker i närheten, säger Donald Blomqvist, zooekolog och gästlärare i biologi vid Göteborgs universitet.

Fröer och nötter uppskattas

För alla som vill se olika fågelarter utanför köksfönstret behöver matutbudet kompletteras med till exempel solrosfrön och jordnötter, gärna i kombination med talgbollar.

– Med den födan kan man attrahera en hel del arter till en matning i Göteborgstrakten. Som talgoxe, blåmes, ringduva, större hackspett, nötväcka, rödhake, koltrast, björktrast, pilfink, gråsparv, grönfink, bofink, skata och kaja.

Ungefär samma arter kan dyka upp en bra bit upp i Svealand, även om till exempel rödhakar och bofinkar är mer sällsynta längre norrut.

Fågelbord med talgbollar och fröer
Talgbollar, nötter och fröer är populära hos många fågelarter.

Den som har tur kan även få besök av bergfinkar, sidensvansar, grönsiskor och gråsiskor. Dessa fåglar uppträder mer oregelbundet och varierar i antal mellan olika år. Finns det skogsområden i närheten händer det att nötskrikor, domherrar, svartmesar och tofsmesar dyker upp.

– Ibland får man fint främmande i form av stjärtmes, som älskar talgbollar, steglits eller stenknäck.

Skippa avokado och choklad

Finns ingen särskild fågelmat hemma, kan man i stället inventera kylskåpet och skafferiet.

– Frukt är ofta uppskattat av fåglar, liksom bröd, fettrikt fläskkött och mild ost, men det är bra att tänka på att maten inte ska vara för salt. Och sedan är det viktigt att komma ihåg att choklad och avokado, som vi människor uppskattar, faktiskt är giftiga för fåglar.

Frukt är godis för fåglar, till exempel äter gärna trastar och sidensvansar äpplen och päron om det serveras. Bild: Anders Nord/Unsplash

Oklart hur mycket matning hjälper

Men behöver småfåglarna verkligen vår hjälp för att överleva vintern?

– Matningen ökar överlevnadschanserna för individuella fåglar, men forskningsläget är oklart om det har någon effekt på lokala fågelpopulationer. Det finns studier som visar på en positiv effekt på bestånden, men det finns också studier som inte har funnit någon effekt.

Det finns också tänkbara negativa effekter av att utfordra fåglar under vintern.

– Det är viktigt att hålla rent på och kring fågelborden för att minsta risken för spridning av sjukdomar. Om matningen förbättrar överlevnaden under vintern kan det även leda till ökad konkurrens om boplatser under den efterföljande häckningssäsongen mellan till exempel mesar, som gynnas av matningen, och flyttfåglar som flugsnappare, säger Donald Blomqvist.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera