Två personer sitter med ryggen mot kameran med vinodling och berg framför sig, sommartid
Bild: Christian Bowen, Unsplash
Artikel från Göteborgs universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Nu har de bästa så kallade blodbiomarkörerna för upptäckt av tidig alzheimer identifierats, enligt forskare. Markörerna skulle också kunna användas för att ge rätt typ av behandling.

Så kallade markörer i människors blod kan visa på Alzheimers sjukdom – både innan symtom har märkts och efter att sjukdomen har visat sig.

I en ny studie har forskare tittat på flera nyutvecklade blodtester för sjukdomsutvecklingen vid alzheimer hos 575 personer från studien Biofinder. Hos 242 deltagare gjordes upprepade blodtester i upp till sex år, ihop med kognitiva tester och magnetkameraundersökningar.

Alzheimer upptäcks redan före symtom

Studien visade att det fanns två så kallade blodbiomarkörer som var för sig var tillräckliga för att identifiera alzheimer, även hos deltagare utan symtom. Markörerna kunde därför användas för att välja ut rätt personer till nya försök att modifiera sjukdomen. Det är något som idag annars kräver dyr molekylär avbildningsteknik eller ryggvätskeprov.

Markör “följer” sjukdomsförloppet

I testerna över sex års tid visade det sig att det bara var en blodbiomarkör, vid namn p-tau217, som kunde kopplas till sjukdomsutvecklingen. Det handlar om nedgången i kognitiv prestation och den ökade hjärnatrofin, alltså förlusten av hjärnvävnad som är typisk för begynnande alzheimer.

P-tau217 kunde dessutom visa på förändringar i sjukdom och kognition i ett mycket tidigt skede av sjukdomsprocessen. Fynden bekräftas från en oberoende studie från USA, Wisconsin Registry for Alzheimer’s Prevention.

Ett visst blodtest kan vara optimalt för att identifiera alzheimer, ett annat för att övervaka sjukdomsutvecklingen. De har därför olika roller i kliniska prövningar, säger Nicholas Ashton, forskare vid Göteborgs universitet.

– Denna studie har visat att p-tau217 intar en unik position som test för att övervaka patienter i både klinisk miljö och prövningsmiljö, på grund av testets täta koppling till utvecklingen av alzheimer över längre tid.

Revolutionerar diagnoser

Förutom att förbättra utformningen av kliniska prövningar kommer de nya blodproverna att revolutionera diagnoserna av tidiga stadier av Alzheimers sjukdom, säger Oskar Hansson, professor vid Lunds universitet.

– P-tau217 kommer också att kunna användas i framtiden för att övervaka hur enskilda patienter svarar på kliniska behandlingar som syftar till att dämpa sjukdomen.

Vetenskaplig artikel:

Differential roles of plasma p-tau217, p-tau231 and Aβ42/40 for trial selection and 2 longitudinal disease monitoring in early Alzheimer’s disease, Nature Medicine.

Mer om studien Biofinder kan du läsa här.

Kontakt:

Nicholas Ashton, forskare, Göteborgs universitet
nicholas.ashton@gu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera