En plastmodell av en hjärna
Bild: Robina Weermeijer, Unsplash
Artikel från Karolinska Institutet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Genom att mäta immunceller i ryggmärgsvätskan hos ALS-sjuka personer kan man förutsäga hur snabbt sjukdomsförloppet blir, enligt en studie.

ALS är en sjukdom där nervceller i hjärnan, hjärnstammen och ryggmärgen dör. Det är en mycket ovanlig och dödlig sjukdom som innebär att den drabbade efter en tid blir förlamad för att sedan avlida.

Forskare har nu upptäckt ett sätt att förutsäga sjukdomsförloppet hos människor med ALS. I en studie samlade de in färskt blod och ryggmärgsvätska från 89 patienter i Stockholm som nyligen hade fått ALS-diagnos och följde sedan patienterna.

Vissa T-celler skyddar

Studien visar att en hög andel av så kallade effektor-T-celler är kopplat till låg överlevnadsgrad.

Den visar också att en hög andel aktiverade regulatoriska T-celler är skyddande mot sjukdomen.

Fynden ger, enligt forskarna, nytt stöd för T-cellers inblandning i sjukdomsförloppet och visar att vissa typer av effektor-T-celler ansamlas i ryggmärgsvätskan hos ALS-patienter.

Förhoppningen: Sakta ner sjukdomen

– Studien kan bidra till utvecklingen av nya behandlingar som riktar in sig på immunceller för att sakta ned sjukdomsförloppet, säger Solmaz Yazdani, doktorand vid Institutet för miljömedicin på Karolinska Institutet.

Nästa steg i forskningen är att studera hur T-celler bidrar till sjukdomsförloppet.

– Vi har planer på att samla prover från dessa individer för att studera förändringar av immuncellerna över tid. Dessutom vill vi studera effektor-T-cellerna i mer detalj för att förstå deras roll i ALS, säger Solmaz Yazdani.

Vetenskaplig artikel:

T cell responses at diagnosis of amyotrophic lateral sclerosis predict disease progression (Solmaz Yazdani, Christina Seitz, Can Cui, Anikó Lovik, Lu Pan, Fredrik Piehl, Yudi Pawitan, Ulf Kläppe, Rayomand Press, Kristin Samuelsson, Li Yin, Trung Nghia Vu, Anne-Laure Joly, Lisa S. Westerberg, Björn Evertsson, Caroline Ingre, John Andersson och Fang Fang) Nature Communications .

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera