Zebrafisk. Bild: Petr Kuznetsov/Pixabay
Artikel från forskning.se

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Forskare vid Karolinska institutet har upptäckt en viktig mekanism som gör att zebrafiskar kan reparera ryggmärgsskador. Fyndet kan få framtida betydelse för behandlingen av liknande skador hos människor.

Zebrafiskar har en anmärkningsvärd förmåga att läka sin ryggmärg efter skada. I en ny studie kan forskare visa att nervcellerna hos vuxna zebrafiskar direkt börjar samarbeta efter en ryggmärgsskada, något som håller cellerna vid liv och stimulerar läkningsprocessen.

Forskarna har kunnat visa att nervcellerna bildar små kanaler som kallas gap junctions.

– Kanalerna skapar en direkt förbindelse mellan nervcellerna och möjliggör utbyte av viktiga biokemiska molekyler, vilket gör att cellerna kan kommunicera och skydda varandra, säger Konstantinos Ampatzis, forskare inom neurovetenskap vid Karolinska institutet.

Öppnar för ny behandling

Forskarna kommer nu att mer detaljerat undersöka mekanismerna bakom zebrafiskens skyddsstrategi. Förhoppningen är att kunskapen ska leda till nya sätt att behandla ryggmärgsskada hos människor.

– Ryggmärgsskador skapar stort lidande för drabbade och deras anhöriga. Tänk om vi kunde få mänskliga nervceller att anamma samma överlevnadsstrategi och bete sig som zebrafiskens celler efter en skada. Det skulle kunna vara nyckeln till att utveckla nya effektiva behandlingar, säger Konstantinos Ampatzis.

Vetenskaplig studie:

Neuroprotective gap-junction-mediated bystander transformations in the adult zebrafish spinal cord after injury, Nature Communications.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera