Artikel från Umeå universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

I hittills outforskade grottor på flera hundra meters djup i Algeriet, har forskare hittat bakterier med förvånande egenskaper. En av dessa är nedbrytning av gluten och kan därmed vara intressant för glutenallergiker.

– Vi hittade till exempel stammar som kan producera antimikrobiella substanser, eller som kan bryta ner gluten. Bakterierna visade sig även tåla de extrema miljöer som finns i vår matsmältningsapparat, säger Natuschka Lee, forskare på Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap vid Umeå universitet.

Nyttiga bakterier som kan bryta ner gluten

Bakterierna är nära besläktade med Bacillus-gruppen. Det är en grupp av bakterier som studeras mycket inom astrobiologi på grund av deras imponerande överlevnadsförmågor. På vår egen planet spelar de en stor roll i flera olika sammanhang – dels som patogener, dels som nyttomikrober i både ekologiska och biotekniska sammanhang.

Gluten är ett ämne som kan skapa inflammatoriska reaktioner i tarmar hos många människor. I framtiden kommer forskarna att undersöka om bakterierna som de hittade i grottan kan vara till nytta bland annat för glutenallergi.

Liv i underjorden

Minst 30 procent av alla mikroorganismer på jorden lever djupt nere i underjorden – under helt andra betingelser än livsformerna på jordens yta, till exempel utan solljus och därför utan växter. Forskning kring underjordiska livsformer kan ge oss intressant information om hur liv kan utvecklas på olika sätt på jorden samt om det kan finnas liv i underjorden på andra himlakroppar.

Grottor kan fungera som en naturlig port ner till underjorden. Grottor finns runt om i hela världen, men bara en bråkdel av dem har undersökts närmare. Under det senaste decenniet har intresset för grottforskning ökat mycket – även inom rymdforskningssammanhang, eftersom vissa planeter (som till exempel Mars) har visat sig ha många grottor.

Forskarlaget som har letat efter intressanta egenskaper hos sporbildande bakterier i hittills outforskade grottor på flera hundra meters djup i Algeriet kommer från Umeå universitet, SLU och Algeriet. De hittade bakterier med en rad intressanta egenskaper.

– Denna studie är ännu ett exempel på vilken fantastisk potential det finns av spännande mikrober på vår egen planet. Trots intensiv forskning har vi än så länge bara lyckats kartlägga en liten del av alla mikrober som finns på jorden, säger Natuschka Lee.

I den aktuella studien har Natuschka Lee i samarbete med Baraa Rehamnia, fram till nyligen gästande doktorand från Constantine universitet i Algeriet (som disputerar på detta forskningsämne under sommaren 2022) och Ramune Kuktaite, forskare på Institutionen för växtförädling vid SLU i Alnarp.

Vetenskaplig artikel:

Screening of Spore-Forming Bacteria with Probiotic Potential in Pristine Algerian Caves, Baraa Rehamia, Natuschka Lee, Ramune Kuktaite, Noreddine Kacem Chaouche, Microbiology Spectrum.

Kontakt:

Natuschka Lee, Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap vid Umeå universitet, natuschka.lee@umu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera