Hand vid dörr till toalett.
Artikel från forskning.se

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Ett avföringsprov inför läkarbesöket kan få många att rygga tillbaka, men framöver kanske det går att slippa. Forskare vid Örebro universitet kan visa att även enklare topsning kan spegla bakterier i tjocktarmen.

Bakterier kan vara inblandade i kroniska inflammationer i tarmsystemet, men också andra sjukdomar.

För att ta reda på vilka bakterier som finns i tarmen har forskare och läkare länge använt avföringsprover. Men det har varit svårt att bevisa att proverna även speglar de bakterier som finns längre in i tjocktarmen.

Provtagning kan också göras genom koloskopi, då en slang förs in i tarmen. Före undersökningen görs normalt en tarmsköljning eller lavemang, men då spolas även en stor mängd bakterier bort.

Mäter bakterier längre in

Forskare vid Örebro universitet har nu hittat att sätt att mäta bakterier långt in i tjocktarmen – utan att störa dem med rengöring. Metoden bygger på enklare topsning.

– Man kan säga att vi har lyckats bygga en sorts dammsugare för att ta prover i tarmen utan att kontaminera den. Det var helt nytt för oss och det var ett riktigt stort pussel att sätta ihop, säger forskaren Julia Rode vid Institutionen för medicinska vetenskaper vid Örebro universitet.   

Studien visar att topsning av tarmen ger liknande resultat som andra metoder som används idag.

Provtagning kan förenklas

Resultaten tyder på att undersökningar som i nuläget görs med hjälp av avföringsprover skulle kunna förenklas. Det skulle kunna innebära att patienter i framtiden slipper ta med sig prover till läkaren. 

– Många tycker inte om att bära runt på avföring eller vara tvungna att förvara det i kylskåpet. Det är mindre tabubelagt att komma in och göra ett prov med en tops, säger Julia Rode.

Vetenskaplig studie:

Fecal samples and rectal swabs adequately reflect the human colonic luminal microbiota, Gut Microbes.

Senaste nytt

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera