Artikel från Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Unga vuxna som var överviktiga redan i tioårsåldern har en tydlig ökning av riskmarkörer för diabetes och hjärt-kärlsjukdomar senare i livet. Förebyggande hälsoinsatser är därför viktiga, menar forskare.

I Sverige är andelen fyraåringar med övervikt eller fetma cirka elva procent. I åldersgruppen mellan 11 och 15 år ökar andelen till 15 procent. Det är mer än en fördubbling under de senaste tre decennierna.

Bland unga vuxna, det vill säga åldrarna 16-29, är andelen med övervikt eller fetma nu 31 procent enligt statistik från Folkhälsomyndigheten.

Högt BMI som ung ökar risken för sjukdom

Det är känt sedan tidigare att barns tidiga tillväxtmönster är kopplat till hälsoläget senare i livet. Gruppen unga individer med fetma har på sikt en ökad sjuklighet i hjärt-kärlsjukdom, svår artros, hormonrubbningar och diabetes.

Resultaten från en ny studie stärker ytterligare kopplingen mellan BMI ( Body Mass Index ) i unga år och risken för senare sjuklighet.

– Vi har nu studerat en stor mängd olika tillväxtdata på barn i åldrarna 0–10 år. Dessa data har fångats in från de rutinmässiga hälsokontrollerna på BB, BVC och inom svensk skolhälsovård. Vi har sedan kompletterat detta med enkäter då barnen var 10 år, där även uppgifter om föräldrarnas längd och vikt har rapporterats, berättar studiens försteförfattare Staffan Mårild som är barnläkare och docent i pediatrik vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet.

Uppföljning gav viktig information

Drygt 500 personer genomgick senare, vid 18-20 års ålder, en riktad hälsoundersökning. Den omfattade mätning av längd, vikt och midjemått, blodprov och insamling av enkätdata.

För att bättre bedöma riskerna för framtida diabetes och hjärt-kärlsjukdom användes ett så kallat kardiometaboliskt index som rangordnar sjukdomsrisk hos varje enskild person.

– Det kardiometabola indexet summerar varje individs olika mätvärden för blodfetter, blodsockerbalans, blodtryck och midjemått. Vårt främsta mål var att bedöma sambandet mellan tidig fetma och övervikt, och det kardiometaboliska index vi beräknat för de unga vuxna i studien, säger Staffan Mårlid.

Huvudresultatet i studien visar att personer som hade övervikt och fetma vid tio års ålder hade en signifikant förhöjning av det kardiometabola indexet och därmed ökad sjukdomsrisk senare i livet, jämfört med dem som hade normalvikt vid samma ålder.

Förebyggande insatser är viktiga

Enligt forskarna pekar resultaten på den stora betydelsen av skolhälsovårdens hälsoundersökningar, där bland annat mätningar av tillväxt ingår och där barn i riskzonen kan fångas upp. Forskarna betonar också vikten av förebyggande och hälsofrämjande insatser från både förskola, skola och samhället i stort.

Hörnstenarna är hälsosam kost, vardagsmotion och regelbunden fysisk aktivitet, minskad stress och tillräcklig sömn.

– Insatserna bör inte riktas specifikt eller enbart till barn med övervikt utan till alla barn, oberoende av BMI, eftersom dessa hälsofrämjande insatser är viktiga för alla barn. Att rikta sig bara till barn med högt BMI kan upplevas som stigmatiserande och bör undvikas, säger Staffan Mårild.

Vetenskaplig studie

Features of Childhood Growth, Lifestyle, and Environment Associated with a Cardiometabolic Risk Score in Young Adults, Obesity Facts.

Kontakt:

Staffan Mårild, docent i pediatrik på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, staffan.marild@pediat.gu.se

 

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera