Artikel från Lunds universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

För 100 år sedan skördade spanska sjukan fler människoliv än det första och det andra världskriget tillsammans. Tack vare forskning vet vi idag vilka kort- och långsiktiga effekter det viruset hade på såväl ekonomi som hälsa. Vilka paralleller kan man dra mellan corona och spanska sjukan? Och vilka paralleller kan man inte dra? Och vad säger forskning kring ekonomiska kriser om hur framtiden efter corona kan komma att se ut?

Lyssna på en podd i två delar där forskare från Lunds universitet samtalar om virusets spridning, lärdomar från spanska sjukan samt ekonomiska konsekvenser av den nedstängning av världen som vi nu upplever.

Del 1:Om hur vi ska förstå corona som fenomen mot en historisk bakgrund av tidigare pandemier. Epidemiologen Jonas Björk inleder med att tala om vad Covid-19 är och förklarar olika mått på dödlighet och spridning. Därefter hoppar vi bak i tiden. Ekonomhistorikern Martin Dribe och nationalekonomen Therese Nilsson berättar om forskning och lärdomar från spanska sjukan . Samtalsledare är ekonomhistorikern Maria Stanfors.

Del 2: Om varför den ekonomiska krisen den här gången kan komma att bli så mycket djupare än tidigare kriser, och vilka effekterna kan bli när det gäller globalisering, produktion och jämställdhet. Deltar gör nationalekonomerna Fredrik NG Andersson och Fredrik Sjöholm samt ekonomhistorikern Maria Stanfors.

Poddcasten är framtagen som samarbete mellan Centrum för ekonomisk demografi (CED) vid Ekonomihögskolan i Lund och LU Futura – Lunds universitets tankesmedja för framtidsfrågor.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera