Artikel från Högskolan Kristianstad

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Tio försökspersoner med typ 2-diabetes har fått en specialkomponerad kost under två veckor. Den specialkomponerade menyn är baserad på traditionellt nordiska råvaror, som grönsaker, bär, fullkorn, fet fisk, magert kött och rapsolja.
– Vi har redan sett hur deltagare i studien kunnat sänka sina insulindoser säger Viktoria Olsson, lektor i mat- och måltidskunskap vid Högskolan Kristianstad.

Diabetes är ett stort hälsoproblem och ungefär 400 000 människor i Sverige är drabbade. Eftersom diabetiker med pendlande blodsockervärden är infektionskänsliga är det vanligt att de får blödningar i tandköttet. En forskargrupp med bred bakgrund studerar nu hur matvanorna och kosten kan förbättra munhälsa och minska medicineringen mot typ 2-diabetes.

Förbättrad hälsa på kort tid
– Mina forskarkollegor brukar säga att munnen är kroppens spegel. Några deltagare var fundersamma över maten i början men har nu blivit inspirerade, och vi har redan sett hur deltagare i studien kunnat sänka sina insulindoser. Flera upplever en positiv förändring i hälsan på denna korta tid, säger Viktoria Olsson, lektor i mat- och måltidskunskap vid Högskolan Kristianstad.

Kålpudding med brunsås, lingon och grillade grönsaker.
Kålpudding med brunsås, lingon och grillade grönsaker.

Genom att äta långsamma kolhydrater kan blodsockret komma i bättre balans. Deltagarna har fått en specialkomponerad meny baserad på traditionellt nordiska råvaror, som grönsaker, bär, fullkorn, fet fisk, magert kött och rapsolja. Maten har de sedan fått hemtransporterad i små lådor färdiga att värmas och sättas på bordet.

Torsdag den 17 november ska de tio deltagarna i studien sätta sig i tandläkarstolen under forskarnas lupp på Högskolan Kristianstad. Studien är ett samarbete mellan Centralsjukhuset i Kristianstad, det medicinska forskningscentret Igelösa Life Science och Högskolan Kristianstad. Media är välkomna:
Högskolan Kristianstad, tandvårdsmottagningen hus 18, 08.00–20.00

Planen är att pilotstudien ska leda till en storskalig studie under 2017 och i förlängningen förebygga och behandla ett stort antal kroniska inflammationstillstånd genom kosten.

Mer om pilotstudien och menyn

Kontakt:
Cecilia Widén, forskare i fysiologi vid Högskolan Kristianstad, 044-20 85 88, cecilia.widen@hkr.se
Viktoria Olsson, lektor i mat- och måltidskunskap vid Högskolan Kristianstad, 044-20 38 17, 0730-59 73 71, viktoria.olsson@hkr.se
Viveca Wallin Bengtsson, universitetsadjunkt/övertandläkare, 044-250 38 81, viveca.wallin_bengtsson@hkr.se
Fabian Rimfors, forskningskommunikatör, 044-250 36 61, 0768-23 88 42, fabian.rimfors@hkr.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera