Artikel från Stockholms universitet
29 oktober 2013

Vår drömsömn är släkt med spela död-reflexen

Forskning visar nu att drömsömnen är nära släkt med den så kallade spela död-reflexen. Enligt teorin har vår drömsömn, REM-sömnen eller rapid eye movement, utvecklats ur den uråldriga försvarsmekanismen att bli helt paralyserad när man känner sig hotad.

Spela död-reflexen, även kallad tonisk immobilitet, finns hos många djurarter och består i att djuret blir helt paralyserat och handlingsförlamat när det känner sig hotat. Man tror att denna reaktion ger offret en sista chans att undkomma ett attackerande rovdjur eftersom många rovdjur har svårt att se orörliga byten och dessutom ogillar död föda. Försvarsmekanismen har slående likheter med drömsömnen. De nya rönen som presenteras i den vetenskapliga tidsskriften Dreaming visar på ett evolutionärt samband mellan de båda tillstånden.

– Både spela död-reflexen och vår drömsömn kännetecknas av liknande EEG-mönster, stresspåslag och temperaturförändringar. Framförallt kännetecknas båda tillstånden av kroppsförlamning. Även vad själva drömmarna innehåller, att vi ofta drömmer om negativa saker och känslor, ger också stöd för tesen att drömsömnen och spela död-reflexen hänger ihop, säger Ioannis Tsoukalas forskare vid Socialantropologiska institutionen, Stockholms universitet och författare till artikeln.

– Den här teorin är viktig eftersom den moderna sömnforskningen, trots sin välutvecklade karaktär, har producerat få övertygande teorier om REM-sömnens biologiska ursprung, säger Ioannis Tsoukalas.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera