Man sitter på flygplats, i kostym, och gnuggar sig i ögonen.
Artikel från forskning.se

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

En känsla av att man är “yngre än sin faktiska ålder” kan kopplas till ett längre och friskare liv. Och känslan av att vara yngre kan i sin tur kopplas till sömnen man får. Att känna sig sömnig kan öka ens upplevda ålder med tio år, enligt forskare i psykologi vid Stockholms universitet.

Att känna sig yngre än siffran visar förknippas i forskning med ett längre och friskare liv. Det finns till och med forskningsstöd för att upplevd ålder kan förutsäga faktisk hjärnålder, där de som känner sig yngre också har yngre hjärnor. Det skriver Stockholms universitet i ett pressmeddelande.

Sömn en viktig faktor

Sömn är avgörande för hjärnans funktion och för det allmänna välbefinnandet. Därför bestämde sig forskare vid Stockholms universitet för att undersöka om sömn kan påverka hur gammal man känner sig.

I en första studie fick deltagare svara på frågor om hur gamla de kände sig, hur många dagar under den senaste månaden som de inte hade fått tillräckligt med sömn, och hur sömniga de var.

Det visade sig att för varje natt med otillräcklig sömn under den senaste månaden kände sig deltagarna i genomsnitt 0,23 år äldre.

Sex år äldre efter kass natt

I en andra studie fick deltagarna minska sin sömn till endast fyra timmar per natt, under två nätter. Vid ett annat tillfälle fick de sova ut ordentligt under två nätter, med nio timmar i sängen varje natt.

Efter sömnbristen kände sig deltagarna i genomsnitt 4,4 år äldre jämfört med när de hade sovit ut. Sömnbristens effekt på den subjektiva, alltså upplevda, åldern var starkt kopplad till hur sömniga deltagarna kände sig.

Att känna sig extremt alert var relaterat till att känna sig fyra år yngre än den faktiska åldern, medan extrem sömnighet var relaterat till att känna sig sex år äldre än den faktiska åldern.

– Det innebär att om man går från att känna sig alert till att känna sig sömnig så ökar ens subjektiva ålder med hela tio år, säger Leonie Balter, forskare vid psykologiska institutionen vid Stockholms universitet.

Sömnen livsviktig

Konsekvenserna för vårt dagliga liv är tydliga, menar Leonie Balter.

– Sömnen är viktig om man vill känna sig ung. Att sova bra och känna sig ung främjar en mer aktiv livsstil och gör det lättare att engagera sig i beteenden som främjar en god hälsa, eftersom känslan att vara ung och pigg är viktig för vår motivation och vilja att vara aktiva.

Vetenskaplig artikel:

Sleep and subjective age: Protect your sleep if you want to feel young, Proceedings of the Royal Society B.

Mer om studierna

I den första studien fick 429 personer mellan 18 och 70 år svara på frågor om hur gamla de kände sig, hur många dagar under den senaste månaden som de inte hade fått tillräckligt med sömn, och hur sömniga de var.

I den andra studien undersökte forskarna hur sömnbrist påverkade upplevd ålder. Här deltog 186 personer i åldrarna 18 till 46 år.

Källa: Stockholms universitet

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera