Artikel från Göteborgs universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

7 mars 2013

D-vitaminbrist vanligt hos ljushyade höggravida kvinnor

En studie från Sahlgrenska akademin med 95 ljushyade höggravida kvinnor i Göteborgsområdet visade att en dryg fjärdedel led av D-vitaminbrist under vintern. D-vitaminbrist hos modern kan öka risken för försämrad tand- och skeletthälsa hos barnet.

De nordiska rekommendationerna för intag av D-vitamin säger att gravida och ammande kvinnor bör äta 10 mikrogram D-vitamin per dag.

Det är 2,5 mikrogram mer än den rekommenderade vuxendosen, något som anses nödvändigt för att fostret och barnet ska få till sig tillräckligt med kalcium.

Men trots rekommendationerna, och trots den relativt väl etablerade kunskapen om att en vintertillvaro i det solfattiga Norden gör att vi får i oss för lite D-vitamin, har en oroväckande stor andel av höggravida, ljushyade kvinnor i Göteborgsområdet en ohälsosam D-vitaminstatus.

Forskare vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, har undersökt 95 ljushyade höggravida kvinnor kring Göteborg (latitud 57-58 ° nord):

• Sett över hela året hade 65 procent av kvinnorna en otillräcklig D-vitaminstatus, medan det hos 17 procent fanns en konstaterad D-vitaminbrist.

• Under vintern hade hela 85 procent av de höggravida kvinnorna otillräcklig D-vitaminstatus, medan 28 procent led av D-vitaminbrist.

– Att en dryg fjärdedel har D-vitaminbrist under vintern är anmärkningsvärt, särskilt eftersom den studerade gruppen är välutbildad och hälsointresserad. Vi kan därför gissa att D-vitaminbrist är ännu vanligare hos mindre hälsomedvetna gravida kvinnor, samt hos minoritetsgrupper där man undviker att exponera huden för sol, säger Hanna Olausson, ansvarig för studien.

Studien omfattade 95 ljushyade gravida kvinnor i graviditetsvecka 35-37. Kvinnorna i studien fick svara på frågor kring kostintag och kostillskott, användning av solskyddskrämer, solexponering, hudtyp, resor till sydliga breddgrader och BMI.

De kvinnor som hade en bra D-vitaminstatus hade ofta använt vitamintillskott eller rest till sydligare breddgrader.

Forskarna planerar nu att genomföra en större populationsbaserad studie för att studera D-vitaminbristen även hos gravida kvinnor i minoritetsgrupper inom Västra Götaland.  

Studien Determinants of vitamin D status in pregnant fair-skinned women in Sweden publiceras i British Journal of Nutrition.

Länk till artikel: http://journals.cambridge.org/action/displayAbstract?fromPage=online&aid=8830085

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera