Artikel från Uppsala universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

18 januari 2012

Sömnbrist gör din hjärna hungrig

Ny forskning från Uppsala universitet visar att den del av hjärnan som bidrar till människans aptitkänsla påverkas av sömnbrist. Dåliga sömnvanor kan därför påverka människors risk att bli överviktiga på lång sikt. Resultaten publiceras nu i The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

Forskarna Christian Benedict och Helgi Schiöth från Institutionen för neurovetenskap vid Uppsala universitet har i en tidigare artikel, publicerad i tidskriften Amercian Journal of Clinical Nutrition, påvisat att en enda natt av total sömnbrist hos unga vuxna män minskade omsättningen av näringsämnen påföljande morgon. Forskningen visade även att försökspersonerna fick ökade hungernivåer vilket indikerar att sömnbrist påverkar hur vi uppfattar mat.

I en ny forskningsstudie har Christian Benedict, tillsammans med kollegor från Uppsala universitet och forskare från andra Europeiska universitet nu systematiskt undersökt vilka regioner i hjärnan som styr vår aptit. Med hjälp av magnetröntgen (fMRI) har forskarna undersökt hjärnorna hos 12 normalviktiga manliga studenter medan de fick titta på bilder av olika livsmedel. Sedan har forskarna jämfört skillnaderna som uppstod efter en natt med normal sömn och efter en natt utan sömn.

Christian Benedict berättar:

– Efter en natt av sömnbrist visade studenterna hög aktivering i ett område av hjärnan som är involverad i människans vilja av att äta. När vi betänker att sömnbrist är ett ökande problem i det moderna samhället visar våra resultat att dåliga sömnvanor kan påverka människors risk att bli överviktiga på lång sikt. Därför är det viktigt att sova ungefär åtta timmar varje natt för att hålla en stabil och hälsosam kroppsvikt.

För mer information, kontakta Christian Benedict, forskare vid Institutionen för neurovetenskap, tel: 073-6145328, e-post: christian.benedict@neuro.uu.se
eller Cecilia Yates, informatör vid Institutionen för neurovetenskap, tel: 0704-334801, e-post: cecilia.yates@neuro.uu.se

Benedict C et al. Acute sleep deprivation enhances the brain’s response to hedonic food stimuli: an fMRI study. Journal of Clinical Endocrinol Metab, in press.

Läs mer om Christian Benedicts tidigare forskning om kopplingen mellan sömn och kroppsvikt.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera