29 juni 2006

Fostertillväxt kan avgöras under graviditetens första veckor

Högt sockervärde hos mamman i början av graviditeten tycks kunna bestämma hur mycket fostret sedan växer. Råttor som fick socker tidigt under sin graviditet fick betydligt större ungar. Det visar en avhandling från Sahlgrenska akademin.

Djurstudien kan delvis förklara varför mammor med diabetes typ 1 föder betydligt större barn än friska mödrar. I början av graviditeten är det svårt för kvinnor med diabetes att hålla en normal blodsockernivå och studien tyder på att det är därför deras bebisar ofta väger mer än fyra kilo.
– Störningar i blodsocker och hormonnivåer under tidig graviditet verkar programmera moderkakans näringstransportörer och därmed bestämma hastigheten på fostertillväxten, säger Anette Ericsson.

I studien fick gravida råttor injektioner med glukos tidigt under graviditeten. Råttornas blodsockernivå ökades bara måttligt och bara under en kort tid men när ungarna föddes vägde de drygt tio procent mer än vanliga råttungar.
– Det låter kanske inte så mycket men om en nyfödd bebis på 3,5 kilo skulle väga tio procent mer skulle barnet väga uppemot 3,9 kilo. Översatt till människa är tio procent alltså en rejäl viktökning, säger Anette Ericsson.

Råttungarnas vikt påverkades inte alls om de gravida råttorna fick sockret senare under graviditeten. Resultaten tyder på att ungarnas tillväxt programmeras i början av graviditeten.
– Det finns frågor som vi än så länge inte kan svara på. Det är till exempel osäkert om det är sockret i sig som orsakar viktökningen eller om det beror på den höjda insulinnivå som triggas av sockret, säger Anette Ericsson.

Avhandlingen visar också att sockerupptaget i moderkakan är mer känsligt för insulin i början av gravidteten. I moderkakor från tidiga graviditeter har Anette Ericsson hittat en särskild typ av protein som transporterar glukos och som aktiveras av insulin. Den insulinkänsliga sockertransportören kallas GLUT4 och studien visar att det finns mer GLUT4 i moderkakan i början av graviditeten.

Det innebär flera risker för barn till diabetsmammor om de är ovanligt stora när de föds. De måste ofta förlösas med kejsarsnitt, men om de ändå föds vaginalt kan de skadas under förlossningen. Senare i livet har de också en ökad risk att utveckla fetma och diabetes.
– Hittills har det saknats djupare kunskap om vad som händer när näringsämnen transporteras till fostret under den första och kritiska delen av graviditeten, men vi hoppas att dessa studier ökar förståelsen något, säger Anette Ericsson.

Avhandling för medicine doktorsexamen vid Sahlgrenska akademin, institutionen för neurovetenskap och fysiologi, sektionen för fysiologi
Avhandlingens titel: Placental Transport of Glucose and Amino Acids in Early Pregnancy: Cellular Machanisms, Regulation and Relation to Diabetes

Avhandlingen är försvarad.

Kontaktinformation
För mer information kontakta:
Anette Ericsson, molekylärbiolog, telefon: 021-33 27 07, 070-485 17 30, e-post: anette.ericsson@fysiologi.gu.se

Handledare:
Professor Thomas Jansson, telefon: 001-513-558-7655, e-post: janssotb@ucmail.uc.edu

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera