Artikel från KTH – Kungliga Tekniska högskolan

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

20 juni 2006

Sommarens fluga – plugga matte på nätet

Tusentals studenter runt om i Sverige pluggar i sommar matematik tillsammans i en enda klass på Internet för att fräscha upp och förbättra sina kunskaper. Regeringen har bestämt att alla nybörjare på högskolan ska erbjudas en sådan nätkurs. KTH kan med ett nytt koncept ge personligt stöd och utbilda alla som har behov av detta.

– Den här kursen är en skänk från ovan. Inför höstens studier har jag varit väldigt oroad över mina rostiga mattekunskaper, säger Freja Gunell från Göteborg som just nu läser kursen.

Johan Thorbiörnson, lektor och ansvarig för KTHs internetkurser i matematik, menar att många helt enkelt inte klarar högskolematten utan den här överbryggningen från gymnasiet in i högskolan.

– Flera utbildningar kräver vissa basfärdigheter i matematik. Personer som redan är inne i arbetslivet känner också ibland att de behöver fräscha upp sina mattekunskaper och kursen fyller därmed ett stort folkbildningsbehov, säger han.

KTH gav sina första nätkurser i matematik av den här typen sommaren 2004. I den vanliga skolan har man ofta 30 elever i en klass med en lärare, men i sommar räknar man med över 5 000 deltagare i en och samma klass.

Universitet och högskolor har tillsammans med NCM (Nationellt centrum för matematikutbildning) ställt sig bakom kursen för att i ett nationellt samarbete uppfylla regeringens beslut från i våras om att en webbaserad överbryggningskurs i matematik ska erbjudas alla blivande högskolestudenter. Kursen är kostnadsfri, den utrustning som behövs är en dator och en internetuppkoppling.

Studierna, examinationen, och all support sker på nätet i ett sinnrikt system som möjliggör ett mycket stort antal deltagare. Man kan börja kursen när man vill genom att fylla i ett formulär på webben och studerar sedan helt flexibelt i den takt som passar en själv.

– Kvaliteten i kursen blir faktiskt högre om det är fler deltagare. Det blir som ett jättelikt community där studenterna har stor nytta av varandra, de kan chatta, ställa frågor och på så vis hjälpa varandra. Dessutom har de roligt medan de gör det. Alla elever har också en personlig mentor som finns till hands via Internet, säger Johan Thorbiörnson.

I sommarmattekurserna samarbetar KTH med NTI-skolan som är ett av Sveriges ledande privata utbildningsinstitut med stor erfarenhet av nätbaserat lärande.

Kontaktinformation
För mer information kontakta:
Johan Thorbiörnson, KTH Matematik, 070 – 337 11 00, johanthor@kth.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera