Artikel från Stockholms universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

31 januari 2003

Generös föräldraförsäkring ökar fertiliteten

I länder med generösa föräldraförsäkringar där ersättningarna betalas ut som en andel av föräldrarnas inkomster, som i Sverige, är också andelen av kvinnor som förvärvsarbetar högre, liksom fertiliteten, samtidigt som denna typ av förmåner också kraftigt minskar risken för fattigdom bland småbarnsfamiljerna. Det visar Tommy Ferrarini i sin doktorsavhandling vid Sociologiska institutionen, Stockholms universitet.

Han har undersökt om den betalda föräldraledighetens utformning i olika länder får skilda konsekvenser för kvinnors förvärvsarbete, barnafödande och fattigdom bland småbarnsfamiljer genom att studera de lagstiftade föräldraledighetsförmånernas utveckling i 18 välfärdsstater, däribland Sverige. Han analyserar de politiska och ekonomiska orsakerna bakom olika typer av betald föräldraledighet samt vilka effekter förmånerna har på kvinnors ekonomiska aktivitet, fertilitet samt fattigdom för individer i barnfamiljer.

Flest fattiga småbarnsfamiljer

Två viktiga faktorer bakom införandet av generösa föräldraförsäkringar i västländerna är att socialdemokratiska partier och kvinnor varit starkt representerade i regeringarna. En annan föräldraledighetsstrategi, som bygger på förmåner med relativt låga belopp som är lika för alla familjer, till exempel vårdnadsbidrag, leder också till ett högt barnafödande men minskar inte fattigdom lika effektivt bland småbarnsfamiljerna och håller tillbaka kvinnligt förvärvsarbete.

Den senare strategin är framförallt väl utvecklad i de kontinentaleuropeiska länderna med starka kristdemokratiska partier i regeringsställning. Länder med outvecklad betald föräldraledighet, där familjepolitiken istället lämnar stort utrymme för marknadslösningar, bland annat Australien, Storbritannien och USA, har störst andel fattiga småbarnsfamiljer.

Avhandling:

Parental leave institutions in eighteen post-war welfare states.

Tommy Ferrarini, Institutet för social forskning, Stockholms universitet, Tommy.Ferrarini@sofi.su.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera