
Högre föräldrapenning minskar risken för psykisk ohälsa
Psykisk hälsaEkonomiFöräldraledighetMödrar som får högre ersättning under föräldraledigheten har lägre risk att drabbas av psykisk ohälsa efter förlossningen. Det visar en ny studie som lyfter sambandet mellan ekonomisk trygghet och nyblivna mammors mående.
En studie från Stockholms universitet och Karolinska institutet har följt över 210 000 förstföderskor i Sverige mellan 2007 och 2011. Resultaten visar att kvinnor med mer generös föräldrapenning hade bättre psykisk hälsa under det första året efter förlossningen.
Sämre ersättning påverkar mående
Av kvinnorna i studien fick 17 procent enbart grundförmåner, medan 83 procent kvalificerade sig för inkomstbaserad ersättning – omkring 80 procent av lönen. De mammor som endast fick grundförmåner löpte dubbelt så hög risk att behöva psykiatrisk vård.
– Vi såg att mödrar med grundläggande föräldrapenning oftare fick psykiatrisk vård efter förlossningen – även när vi tog hänsyn till psykisk hälsa före graviditeten, inkomst och anställningsstatus, säger Amy Heshmati, doktorand vid Karolinska Institutet och även verksam vid Institutionen för folkhälsovetenskap, Stockholms universitet.
– Det visar att tillgång till mer generösa föräldrapenningförmåner inte bara är en ekonomisk fråga, utan även en hälsofråga, fortsätter hon.
Otrygg anställning påverkar
I Sverige baseras den mer generösa, inkomstbaserade föräldrapenningen på mammans senaste arbetslivserfarenhet och inkomst. Det innebär att kvinnor som varit arbetslösa eller haft osäkra anställningar före förlossningen riskerar att gå miste om ett ekonomiskt stöd som, enligt studien, kan skydda den psykiska hälsan efter förlossningen
Forskarna menar att bättre tillgång till trygga anställningar för kvinnor, tillsammans med en översyn av villkoren för föräldrapenning, kan bidra till att förebygga psykisk ohälsa efter förlossningen och främja familjers välbefinnande.
– Den här forskningen har verkliga konsekvenser för beslutsfattare. Om vi vill ha friskare mödrar måste vi säkerställa att alla familjer – inte bara de med trygga anställningar – får ta del av generösa föräldrapenningförmåner, säger Sol Juárez, universitetslektor vid Institutionen för folkhälsovetenskap, Stockholms universitet.
Vetenskaplig artikel:
Parental Leave Benefits and Maternal Postpartum Mental Health in Sweden, Jama Network Open.
Texten är en bearbetning av en artikel som är publicerad på Stockholms universitets webbplats.