Vulkankrater med röd lava och vit rök som strömmar ut.
Artikel från forskning.se

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

De senaste åren har flera vulkanutbrott skett på Reykjaneshalvön på Islands sydvästra spets. Här är skälen till att det blir så många utbrott just på Island, enligt Valentin Troll, vulkanforskare vid Uppsala universitet.

På Reykjaneshalvön finns fem vulkansystem. Fagradalfjallsystemet och Svartsengisystemet är de två som har haft utbrott sedan 2021, säger Valentin Troll.

Han är professor i petrologi och geokemi vid Uppsala universitet och har noga följt händelseutvecklingen på Island under de senaste åren – och månaderna. Valentin Troll berättade i slutet av 2023 för forskning.se om läget på Reykjaneshalvön. Han var då i färd med att bege sig till området för att ta prover och titta ned i lavan – eller “lavamonstret”, som han uttryckte det.

Bild: Valentin Troll, Uppsala universitet.

Att det ofta blir vulkanutbrott på Island har sina geologiska skäl, konstaterar Valentin Troll. Island ligger på den mittatlantiska spridningsryggen. Där glider de nordamerikanska och eurasiska kontinentalplattorna isär med en hastighet på ungefär två centimeter om året – med vulkanutbrott på havets botten som följd.

Hett material strömmar uppåt

Och den främsta anledningen till att Island har uppstått är en så kallade mantelplym som finns direkt under ön. Den för med sig hett material djupt inifrån jorden upp mot jordytan, där vulkaner bildas.

– Gränsen mellan jordens kärna och manteln ligger på 2 900 kilometers djup. Härifrån strömmar mantelplymen upp och för med sig hett mantel material från jordens inre, säger Valentin Troll.

Bild: Valentin Troll, Uppsala universitet.

Mycket tyder på att den nu pågående vulkaniska aktiviteten kommer att fortsätta. För att kunna säga något om framtiden är det viktigt att förstå hur det ser ut djupt under jordens yta där magman samlas.

Flera vulkaner aktiva samtidigt

– Vi är inte helt säkra på vad som händer under Reykjaneshalvön. Enligt en tidig modell kommer allt material upp direkt från den övre manteln. Men det är lite problematiskt. Det är svårt att förstå varför flera vulkaner är aktiva samtidigt. Eventuellt delar sig magmaströmmen, säger Valentin Troll.

En annan modell som har föreslagits är att det finns flera mindre magmakammare och att det finns förgreningar från dem. Det skulle i så fall kunna förklara varför flera system är aktiva.

Bild: Valentin Troll, Uppsala universitet.

– En tredje möjlighet är att det finns en stor magmakammare i jordskorpan som genom ett nätverk av kanaler förser flera vulkaner med magma. Om det stämmer kan vi förvänta oss många små vulkanutbrott, eventuellt flera samtidigt, under de kommande veckorna, månaderna och åren, säger Valentin Troll.

Text: Uppsala universitet och forskning.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera