Närbild på pigg råtta.
Artikel från Lunds universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

En studie på möss visar att förlorade kroppsfunktioner som känsel kan återställas efter en stroke. Forskarna hoppas att resultatet kan bidra till nya läkemedel för behandling av människor.

Vid en stroke, eller blodpropp i hjärnan, minskar blodflödet kraftigt till nervceller som då skadas. Vid celldöd påverkas stora delar av hjärnans enorma nätverk av nervceller.

Det kan leda till förlamning, känselnedsättning, syn- och talsvårigheter, men även till smärta och depression. Många strokepatienter får kroniska problem. Ungefär 60 procent upplever till exempel att de mister känselfunktioner.

Idag kan propplösande behandling sättas in i den akuta fasen, men det finns inga godkända läkemedel som förbättrar funktionerna efter en stroke.

Studie på möss

I en internationell studie, som letts av ett forskarteam från Lunds universitet, har möss behandlats med substanser som blockerar en så kallad metabotrop glutamatreceptor, mGluR5. Den reglerar kommunikationen i hjärnans nervcellsnätverk.

Enligt forskarna är resultaten lovande.

­– Efter stroke förändras kommunikationen mellan nervceller i stora delar av hjärnan och vi visar att den delvis återställs med behandlingen, säger Tadeusz Wieloch som är professor i neurobiologi vid Lunds universitet.

Känsel förbättrades hos mössen

I studien behandlades de gnagare som uppvisade störst förlust av funktioner. Behandlingen startade två dagar efter att de drabbats av stroke.

– En övergående behandlingseffekt sågs redan efter 30 minuter, men det krävs flera veckors behandling för att den ska vara bestående. En viss funktionsförbättring såg vi även när behandlingen påbörjades tio dagar efter stroke, säger Tadeusz Wieloch.

Framför allt förbättrades känselfunktionerna, trots att storleken på skadan i hjärnans nervvävnad inte minskade. Detta har att göra med hjärnans intrikata nätverk av nervceller, det man kallar för konnektom – alltså hur olika områden i hjärnan är sammanlänkade och kommunicerar med varandra. Det här är grunden till olika hjärnfunktioner.

– Funktionsförlusten efter en stroke uppstår på grund av cellbortfall, men även på grund av minskad aktivitet i stora delar av den oskadade hjärnans konnektom. mGluR5 bidrar till den minskade aktiviteten i konnektomet, vilket förhindras av blockeraren och därmed återställs förlorad hjärnfunktion, säger Tadeusz Wieloch.

Rehabilitering gav positiv effekt

Resultaten visade också att känseln förbättrades ytterligare i en grupp strokeskadade gnagare som – utöver behandlingen med mGluR5-blockeraren – fick träna sin hjärnfunktion genom att vistas i burar med till exempel leksaker, plaströr och flera muskompisar.

På sikt kan blockeraren kombinerad med rehabiliteringsträning bli en ny lovande behandling även för människor, menar forskarna. Men fler studier behövs.

– Studien är genomförd på möss och råttor, och behöver så klart upprepas i människa. Detta är möjligt eftersom flera mGluR5-blockare redan studeras på människa för behandling av andra hjärnsjukdomar än stroke, och således visats tolereras av människa, säger Tadeusz Wieloch.

Vetenskaplig studie:

Inhibiting metabotropic glutamate receptor 5 after stroke restores brain function and connectivity, Brain.

Kontakt:

Tadeusz Wieloch, professor i neurovetenskap vid Lunds universitet, tadeusz.wieloch@med.lu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera