Vid skalltrauman kan svåra skador uppstå i hjärnan.
Artikel från Lunds universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Forskarna kan för första gången visa att traumatiska hjärnskador aktiverar nedärvda retrovirus. De kan driva på inflammationer som förvärrar skadorna.

Vid ett skalltrauma uppstår skador på hjärnvävnaden och hjärnans funktioner kan påverkas. Det kan också uppstå en så kallad neuroinflammatorisk reaktion, som i sin tur bidrar till en långsiktig skada.

Men varför denna reaktion startar har inte varit känt. Nu tyder ny forskning på att den kan ha att göra med aktivering av vilande retrovirus i hjärnan.

Alla människor bär på rester från våra förfäders retrovirusinfektioner i vårt dna, arvsmassan. De här resterna kallas för endogena retrovirus och ärvs vidare generation efter generation, som en slags souvenir från förr.

Nu visar forskare att vid en svår skallskada aktiveras dessa vilande retrovirus, vilket tolkas av immunförsvaret som ett pågående virusangrepp. Resultatet blir en inflammation.

Hjärnvävnad analyserades

I en studie har forskare vid Lunds universitet studerat svårt skadad hjärnvävnad från tolv patienter, som opererats efter att ha drabbats av en skallskada.

Med hjälp av en teknik som gör det möjligt att analysera genuttryck i enskilda celler kunde forskarna se att interferonsvaret – eller immunförsvarets ”första linje” – hade satts igång. De såg också ett samband med aktivering av retrovirus i celler som är viktiga för hjärnans vita substans.

– Retrovirus orsakar ingen infektion och kan inte spridas, men hypotesen är att när de aktiveras vid en hjärnskada tolkar immunsvaret signalerna det som att cellen fått en virusinfektion. Hos samtliga patienter såg vi markörer från ett aktivt immunsvar och att det hade ett samband med förekomsten av retrovirusen, säger Johan Jakobsson som är professor i neurovetenskap vid Lunds universitet.

Öppnar för bättre behandling

Forskarna hoppas att resultatet från studien ska föra forskningen om hjärnskador framåt.

– Det har lagts miljardbelopp under många decennier på forskning kring traumatiska hjärnskador, men det finns fortfarande inget läkemedel som kan hjälpa patienterna. Det här är ett nytt spår som måste undersökas, eftersom redan befintliga läkemedel mot retrovirusinfektioner eller mot immunsvaret kan vara effektiva, säger Niklas Marklund som är professor i neurokirurgi vid Lunds universitet.

Vetenskaplig studie:

Single-cell transcriptomics of human traumatic brain injury reveals activation of endogenous retroviruses in oligodendroglia, Cell Reports.

Kontakt:

Niklas Marklund, professor i neurokirurgi vid Lunds universitet och överläkare vid Skånes universitetssjukhus, niklas.marklund@med.lu.se

Johan Jakobsson, professor i neurovetenskap vid Lunds universitet,  johan.jakobsson@med.lu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera