Michelangelos Adams skapelse i Sixtinska kapellet.
Artikel från Karlstads universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Västvärldens litteraturvetenskap vill inte riktigt kännas vid sitt teologiska arv, trots att synen på människans värde – och värdighet – i litteraturen tydligt vittnar om inspiration från skapelseberättelsen. Det menar Kari Løvaas. I sin avhandling ställer hon existentiella frågor om livets mening och om synen på vad som är värdigt och ovärdigt, det som vi föraktar.

– Litteraturen har förmågan att lyfta fram och uppmärksamma vår sårbarhet som människor – men också vår grymhet: vårt förakt för svaghet. Litteraturen har en förmåga att inte förneka, men istället gå på djupet med den svåra frågan om varifrån föraktet kommer, säger Kari Løvaas som nyligen doktorerat i litteraturvetenskap vid Karlstads universitet.

Avhandlingens röda tråd handlar om hur den bibliska berättelsen om synd och fall – förhållandet mellan oskuld och fördärv – kan spåras som motiv inom vitt skilda modernistiska litterära verk. Kari Løvaas diskuterar verk av poeten Paul Celan, de norska författarna Hanne Ørstavik, Kristine Næss och Knut Hamsun samt den svenske författaren Lars Ahlin. Teorier om det postsekulära samhället och om hur aposteln Paulus påverkat politisk teologi, utgör bakgrunden till avhandlingens fallstudier.

Meningen med livet

Det gemensamma temat är skapelsens vedermödor och det eventuella förlösande svar på meningen med livet som litteraturen kan erbjuda. Kärnan i avhandlingen rör sig kring hur litteraturen med hjälp av humor kan bidra till en avspänning av föraktets onda cykel, och hur den genom erinring kan lyfta fram röster som kulturens segrande berättelser har tystat ner.

– Författarskap är ett slags kall, som kan sättas in i ett teologiskt sammanhang. I vårt sekulariserade samhälle pratar vi inte om Gud och teologi särskilt ofta. Ändå är berättelsen om människan som en skapelse, syndafallet och hoppet om förlösning, ett tema som i allra högsta grad lever i den moderna litteraturen, om än i olika varianter.

Avhandling:

Be for meg også: Om forkrøpling og lengsel etter forløsning i moderne litteratur og poetikk

Kontakt:

Kari Løvaas, doktorand vid kulturvetenskapliga forskargruppen, Karlstads universitet kari.lovaas@gmail.com

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera