Artikel från Lunds universitet

Forskare har upptäckt nematoder, maskar, i hjärnan hos embryon i ödleägg. Maskarna upptäcktes när forskarlaget dissekerade ägg från murödlor i Pyrenéerna.

Det är första gången som en upptäckt av det här slaget görs i embryon i reptilägg över huvud taget. Upptäckten gjordes av ett internationellt forskarlag lett av Nathalie Feiner, evolutionsbiolog vid Lunds universitet. De upptäckte maskarna när de studerade murödlor i Pyrenéerna. Tre av 16 undersökta embryon hade mask i hjärnan.

– Jag blev chockad när jag såg att något rörde sig i embryots hjärna, och då har jag ändå dissekerat jättejättemånga ödleägg, berättar Nathalie Feiner och fortsätter, nästa överraskning kom när vi hittade motsvarande nematod i mödrarnas äggstockar.

Från äggstock till hjärna

Maskarna som upptäckts i äggstockarna och i embryonas hjärnor är en ny art av rundmaskar. Forskarna tror att de härstammar från nematoder i ödlornas tarmar och har anpassat sig till ett liv i honornas äggstockar. Stämmer deras misstankar att nedärvningen till embryonas hjärnor sker via äggstockarna så kan hanar inte sprida nematoder till nästa generation.

Enligt forskarna var syskonen till de dissekerade embryona friska när de kläcktes. Trots att forskarna konstaterade att de hade mask i sina hjärnor efter att de kläckts.

Murödlor är vanliga vid Medelhavet.

Nathalie Feiner kommer inte att gå vidare och forska på nematoder i hjärnan hos embryon. Däremot hoppas hon att andra forskare tar vid och går vidare.

– Parasiter är inte min nisch så jag hoppas att specialister plockar upp det här spåret och fortsätter. Det vore spännande att få veta om det bara är murödlor som har mask i hjärnan eller om det finns hos andra arter också. Det skulle också vara intressant att ta reda på om beteendet påverkas hos individer med mask i hjärnan.

Vetenskaplig artikel:

Vertical transmission of a nematode from female lizards to the brains of their offspring, The American Naturalist

Artikeln var först publicerad på Lunds universitet:s webbplats.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera