Artikel från Örebro universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Vitt vin till fisk, rött vin till rött kött, läsk till pizza. Standard på de flesta restauranger – men tom energi i stort sett utan näringsämnen. Sommelieren kan få oss att hitta nya nyttigare kombinationer, menar måltidsforskaren Henrik Scander.

– Vi dricker fler kalorier än många tänker på, säger Henrik Scander, doktorand i måltidskunskap vid Örebro universitet.

Han tror att restaurangbranschen kan bidra till nya vanor som är både hälsosammare och gör att mat och dryck smakar gott.

– Män får i sig mest energi från dryck. De dricker mycket läsk, mjölk och öl. Kvinnor dricker mer te och vatten, säger Henrik Scander, som nyligen gjort två studier om dryckesvanor och hur vi kombinerar mat och dryck.

Fokus på svenska folkets dryckesvanor
Han har använt Livsmedelsverkets senaste undersökning i serien Riksmaten som underlag. Nästan 1 800 personer deltar och rapporterar vad de äter och dricker – under olika dagar och under olika tider på året för att få en bra spridning. Henrik Scander har särskilt fokuserat på vad svenskar dricker.

– Vi dricker till exempel mer juice idag än tidigare. Det är jättegott men när du pressar frukt får du främst i dig vatten och socker. Dessutom kan du dricka 10 äpplen utan att bli mätt.

– Svenskarna har också tagit efter vanan i Medelhavsländerna att dricka ett glas vin på vardagskvällarna.

Problemet är att svenskarna samtidigt fortsätter dricka stora mängder på helgerna. Det gör att 25 procent, eller en av fyra svenskar, konsumerar för mycket alkohol.

Sommelieren har viktigt roll att spela
Henrik Scander, som själv har en bakgrund som sommelier, anser att restauranger har en viktig roll att spela.

– Våra vanor påverkas av hur andra gör. Vi kan redan se hur restauranger i högre utsträckning har börjat ta fram dryckespaket med alkoholfria alternativ. Tidigare var det ett glas vin till varje rätt som gällde.

– Nu läggs större omsorg på att ta fram fina teer, must och egensmaksatt vatten för att kombinera med maten. Kunder ska känna att de får samma värde, men hälsosammare alternativ. Detta är också något som är väl integrerat i vår sommelierutbildning.

Sommelierna har kunskap om hur vi på bästa sätt kan kombinera mat och dryck för att det ska smaka bra. Därför har de en möjlighet att få oss att gå ifrån traditionella kombinationer: vitt vin till fisk, rött vin till det röda köttet eller läsk med pizza.

– När vi tittar på hur mycket energi vi får i oss hamnar ofta drycken i skymundan. Mina studier visar att det behöver lyftas fram och att vi behöver hitta nya kombinationer, säger Henrik Scander.

Studierna:
Beverage consumption patterns and energy contribution from beverages per meal type: results from a national dietary survey in Sweden, Public Health Nutrition
Food and beverage dinner combinations, patterns among Swedish adults,International Journal of Gastronomy and Food Science

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera