Artikel från Örebro universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

27 maj 2013

Elbehandling minskar risken för återfall vid svår depression

Örebroforskaren Axel Nordenskjöld har följt patienter som behandlas för depression med elbehandling, ECT. I sin doktorsavhandling konstaterar han att det är en behandling, som ger bra effekt – speciellt för patienter med svår depression. Dessutom kan risken för återfall minskas om patienter får fortsatt elbehandling kombinerat med läkemedel.

Forskningsresultaten visar att 80 procent av patienterna blir bättre efter Elektrokonvulsiv terapi, ECT. Patienter med psykotisk depression, det vill säga depression kombinerat med vanföreställningar, var de som svarade allra bäst på behandlingen.

– En del patienter är tveksamma till elbehandling eftersom de har en negativ bild av den. Men de flesta som har provat tidigare är positiva, säger Axel Nordenskjöld, som lade fram sin doktorsavhandling vid Örebro universitet i fredags.

Elektrisk stimulering
ECT är en metod som framkallar epileptisk aktivitet i hjärnan genom elektrisk stimulering. Behandlingen utlöser ett kontrollerat epileptiskt anfall, som varar i ungefär en halv minut. Patienten är sövd under behandlingen och kan känna sig trött en period efteråt och få tillfälliga minnesstörningar.

– Mitt intresse för behandlingen väcktes i och med att en patient som varit inlagd i över ett år snabbt tillfrisknade efter ECT. Innan pratade patienten inte utan låg timtals på golvet med en kudde över huvudet. Plötsligt kunde patienten skrika högt och fäkta med armarna. Trots lång behandling med olika läkemedel blev hon allt sämre. När hon slutade äta och dricka bestämde läkarna sig för att prova ECT. Efter första behandlingen åt och drack patienten igen och efter två veckor fick hon åka hem, säger Axel Nordenskjöld.

Stor risk för återfall
Men risken för återfall efter en svår depression är stor. En tredjedel av patienterna behöver läggas in på sjukhus inom ett år igen. Axel Nordenskjölds studie visar att risken för återinsjuknande kan minskas genom att kombinera antidepressiva läkemedel med litium och fortsatt ECT.

– Risken för återfall var signifikant lägre bland patienter som fick fortsatt ECT kombinerat med läkemedel jämfört med dem som endast fick läkemedel. 32 procent jämfört med 61 procent fick återfall.

ECT gjorde störst skillnad för patienter som prövat minst två antidepressiva läkemedel med otillräcklig effekt. Bland dessa återinsjuknade 85 procent vid behandling med endast läkemedel jämfört med 31 procent vid en kombinerad ECT och läkemedelsbehandling.

– De patienter som har svårast symptom verkar ha störst nytta av ECT. Litium och fortsatt ECT verkar mer lovande som förebyggande behandling än antipsykotiska läkemedel och bensodiazepiner, säger Axel Nordenskjöld.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera