Artikel från Umeå universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

15 januari 2013

Kan aktivering via nätet hjälpa mot depression?

Som en av de första studierna i världen ska KBT-behandlingen beteendeaktivering jämföras med fysisk aktivitet. Det nya är att de ska ges via nätet, och kontakten med behandlaren sker via e-post. Syftet är att ta reda på vilken behandling som har bäst effekt på depression.

– Man har under de senaste åren kunnat visa att fysisk träning i form av promenader eller joggning under 30 minuter tre gånger i veckan kan ha samma goda effekt som moderna antidepressiva läkemedel, säger professor Peter Hassmén, professor i idrottspsykologi vid Umeå universitet och en av de som ingår i projektet.

Däremot har fysisk aktivitet som metod inte tidigare testats som internetbehandling. Det finns inte heller mycket forskning om hur fysisk aktivitet står sig gentemot KBT.

– Vi vill undersöka vilka möjligheter det finns att fysisk aktivitet, förmedlad via internet, kan bli en rekommenderad behandling för depression, säger Per Carlbring, professor vid psykologiska institutionen i Umeå.

Studien innebär att deltagarna varje vecka får hemuppgifter och ett antal fysiska övningar att utföra. Resultatet skickas sedan tillbaka till en behandlande internetterapeut som ger feedback. All kontakt sker genom ett krypterat kontakthanteringssystem. Motionsform väljs efter eget önskemål.

– Eftersom man har kontakt varje vecka så märks det om någon inte följer programmet. I de fallen tar vi kontakt.

Det är fortfarande brist på kompetens inom KBT, vilket gör att långt ifrån alla får hjälp. Därför finns ett behov av att nå ut med psykologisk behandling.

– Vissa drar sig för att söka hjälp hos en psykolog. Genom att erbjuda behandling via internet blir det mer odramatiskt att söka hjälp, säger Johannes Arnesson, psykologkandidat, som är behandlare i studien.

Projektet drivs via Umeå universitet i samarbete med Uppsala universitet och Linköpings universitet. Deltagarna kan bo var som helst i Sverige, men de måste ha tillgång till en dator med internetuppkoppling. Målet är att få 500 deltagare till studien.

För mer information och anmälan, se studiens hemsida:
www.actua.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera