Artikel från Lunds universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

17 augusti 2011

Behandling med C-vitamin löser upp tidiga Alzheimerplack

Forskare vid Lunds universitet har upptäckt en ny funktion för C-vitamin. Behandling med C-vitamin kan lösa upp de tidiga placken som bildas i hjärnan vid Alzeimers sjukdom. Forskningsresultaten presenteras nu i den vetenskapliga tidskriften Journal of Biological Chemistry.

I hjärnan hos personer med sjukdomen Alzheimers finns det klumpar av så kallade amyloida plack som består av felveckade proteiner. De orsakar nervdöd i hjärnan och först angrips nerverna i hjärnans minnescentrum.

-När vi behandlade hjärnvävnad från möss med Alzheimers sjukdom med C-vitamin kunde vi se att förstadier av placken löstes upp. Våra resultat visar en tidigare okänd modell för hur C-vitamin påverkar de amyloida placken, säger Katrin Mani, docent i molekylär medicin vid Lunds universitet.

-Ett intressant fynd är även att den nyttiga C-vitaminen inte behöver komma från färsk frukt. I våra försök visar vi att C-vitaminen kan tas upp i större mängder även i form av dehydroaskorbinsyra från t ex juice som fått stå över natten i kylen.

Det finns idag ingen behandling som botar Alzheimers sjukdom, utan forskningen är inriktad på behandlingar och metoder för att skjuta upp och lindra sjukdomsförloppet genom att angripa symptomen.

Att antioxidanter som exempelvis C-vitamin har en skyddande inverkan mot en mängd sjukdomar, från förkylning till hjärtinfarkt och demenssjukdomar, har länge varit aktuellt inom forskningen.

– Att C-vitamin kan ha positiv effekt på Alzheimers sjukdom är kontroversiellt, men våra resultat öppnar nya möjligheter för forskningen kring Alzheimers sjukdom och C-vitaminets möjligheter, säger Katrin Mani.

Kontakt:
Katrin Mani, tel: 046-2224077, mobil: 070-2958622 , e-post: katrin.mani@med.lu.se

Artikel:
Titel: Suppression of amyloid beta A11-immunoreactivity by vitamin C: possible role of heparan sulfate oligosaccharides derived from glypican-1 by ascorbate-induced, NO-catalyzed degradation.
Författare: Fang Cheng, Roberto Cappai, G.D. Ciccotosto, Gabriel Svensson, Gerd Multhaup, Lars-Åke Fransson and Katrin Mani.
Publikation; Journal of Biological Chemistry, 286, 27559-27572, 2011.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera