Artikel från Linköpings universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

10 januari 2011

Läkemedel mot RA kan vara effektivt mot bröstcancer

Bröstcancer skulle kunna behandlas genom att blockera ett inflammatoriskt protein med hjälp av en medicin som idag används mot ledgångsreumatism (RA). Det framgår av en forskningsstudie vid Linköpings universitet.

Studien som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Cancer Research avslöjar en tidigare okänd mekanism vid bröstcancer för det kvinnliga könshormonet östrogen och det vanligaste läkemedlet mot sjukdomen, tamoxifen.

Genom att använda mikrodialysteknik på musmodeller av human bröstcancer visar professor Charlotta Dabrosin och hennes medarbetare att substanserna påverkar både cancercellerna och makrofagerna (ätarcellerna) i cancern så att utsöndringen av det inflammatoriska proteinet IL-1 förändras.

-IL-1 kan blockeras med det naturligt förekommande IL-1Ra, en substans som under namnet Kineret används mot ledgångsreumatism. Vår studie ger ett underlag för att man även skulle kunna behandla bröstcancer med denna medicin. Innan vi kan göra det krävs dock kliniska prövningar som visar att det är effektivt och säkert för patienter med bröstcancer, säger Charlotta Dabrosin.

Av studien framgår också att linfrö och vissa växtöstrogener från linfrö delvis har samma verkan. Däremot har ett annat växtöstrogen, genistein som framför allt finns i sojaprodukter, inga effekter alls på bröstcancertillväxt. På bröstcancerceller har det till och med liknande effekter som östrogen.

-Alla typer av kosttillskott med östrogenlika ämnen ska undvikas när man drabbats av bröstcancer. En del av dessa produkter riskerar att hejda tillfrisknandet och motverka de mediciner vi behandlar patienterna med. Möjligen är linfrö bra men det återstår att visa att det är säkert för patienter innan man kan rekommendera det, säger Charlotta Dabrosin.

Artikel: Tamoxifen, flaxseed and the lignan enterolactone increase stroma and cancer cell derived IL-1Ra and decrease tumor angiogenesis in estrogen dependent breast cancer av Gabriel Lindahl, Niina Saarinen, Anneli Abrahamsson och Charlotta Dabrosin. Cancer Research 1 januari 2011.
http://cancerres.aacrjournals.org/content/71/1/51.full

Kontakt:
Charlotta Dabrosin, professor i onkologi, 010-1038595, charlotta.dabrosin@liu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera