Artikel från Umeå universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

14 juni 2010

Kvinnor som väljer kokkaffe har mindre risk för bröstcancer

Kvinnor som dricker kokkaffe mer än fyra gånger per dag löper mindre risk att drabbas för bröstcancer än kvinnor som dricker kaffe mindre än en gång per dag. Det visar Lena Nilsson med medarbetare vid Umeå universitet i en artikel i tidskriften Cancer Causes & Control.

En viktig skillnad mellan kokt och bryggt kaffe är att det kokta innehåller upp till 80 gånger så mycket kaffespecifika fettsyror. Dessa fettsyror har tidigare visat sig kunna hämma tillväxten av cancer i djurförsök. Genom att jämföra bryggkaffedrickare och kokkaffedrickare i Västerbottensprojektet (64 603 personer), har forskare vid Umeå universitet för första gången kunnat visa att olika bryggteknik kan ge olika riskmönster för cancer. För totalcancer, prostatacancer, colorektalcancer och många andra mindre vanliga cancerformer hittades inga samband.

Bland kvinnor som drack kokkaffe mer än fyra ggr/dag fanns en minskad risk för bröstcancer jämfört med kvinnor som drack kaffe mindre än en gång/dag. Bland kvinnor som drack bryggkaffe fanns en ökad risk för tidig bröstcancer (<49 år) och en minskad risk för sen bröstcancer (>55 år). Kokkaffedrickarna, men inte bryggkaffedrickarna, hade också en ökad risk för pankreascancer och för lungcancer bland män.

Studien, som nyligen publicerats i den vetenskapliga tidskriften Cancer Causes and Control, är den första i världen där konsumtion av kaffe med två olika bryggtekniker har jämförts med avseende på cancer.

Referens: 
Lena Maria Nilsson, Ingegerd Johansson, Per Lenner, Bernt Lindahl, Bethany Van Guelpen. Consumption of filtered and boiled coffee and the risk of incident cancer: a prospective cohort study
Cancer Causes & Control, doi: 10.1007/s10552-010-9582-x.

Publicerad på http://www.springerlink.com/content/vn61542292400431/?p=8c110095bf01445580a83c33615e971e&pi=9

Kontaktinformation
För mer information, kontakta Lena Nilsson:
telefon 090-785 86 45
mobil 070-375 86 42
e-post lena.nilsson@nutrires.umu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera