Artikel från Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

21 augusti 2007

Naturligt skydd i hjärnan kan ge behandling vid stroke

Två olika ämnen som finns helt naturligt i hjärnan verkar skyddande för hjärnan i samband med stroke. Det visar en avhandling från Sahlgrenska akademin. Upptäckten kan leda till nya behandlingar för strokepatienter.

Stroke beror på hjärninfarkt eller blödning i hjärnan och kan ge patienten rörelsehinder, känselstörningar och svårigheter att tänka och tala. Varje år drabbas 30 000 svenskar av stroke, som är den vanligaste orsaken till långvarigt vårdberoende.
– Forskare världen över söker intensivt efter nya behandlingar. En intressant möjlighet vore om vi kunde aktivera stamceller i den skadade hjärnan så att hjärnan kan repareras och återhämta sig, säger stamcellsforskaren Jonas Faijerson.

Stamceller är omogna celler som finns i specifika områden i den vuxna hjärnan. Dessa celler kan utvecklas till att bli både nervceller och andra viktiga hjärnceller, som till exempel astrocyter. Astrocyter är den vanligaste celltypen i hjärnan och spelar bland annat en viktig roll när hjärnan skadas.

Avhandlingen visar att aktiverade astrocyter utsöndrar ämnen som i sin tur aktiverar stamceller i hjärnan.
– Vi visar att ett mycket intressant hormon som kallas TRH utsöndras i större mängd efter en stroke och att detta hormon både kan skydda mot skada och leda till aktivering av stamceller. Det har inte varit känt innan att detta kroppsegna hormon har denna funktion i hjärnans eget försvar vid stroke, säger Jonas Faijerson.

När hjärnan skadas eller blir sjuk utsöndrar även stamcellerna överlevnadsfaktorer till hjärnvävnaden runt. I avhandlingen identifieras en helt ny sådan överlevnadsfaktor som forskarlaget döpt till pentinin.
– Pentinin skyddar hjärnceller mot flera av de skadeverkningar som en stroke ger upphov till. Både TRH och pentinin är intressanta kandidater för utveckling av nya behandlingsstrategier för patienter med stroke. Dessa ämnen skulle i framtiden kanske kunna ges som tabletter, dropp eller till och med som nässpray vid misstanke om stroke, säger Jonas Faijerson.

– Dessa studier har bedrivits vid Center for Brain Repair and Rehabilitation under handledning av professor Peter Eriksson, en högt aktad vän och kollega, som lämnade oss mycket plötsligt för bara några dagar sedan, säger Jonas Faijerson.

Avhandling för medicine doktorsexamen vid Sahlgrenska akademin, institutionen för neurovetenskap och fysiologi, sektionen för klinisk neurovetenskap och rehabilitering
Avhandlingens titel: Neural Stem/Progenitor cells in the Post-ischemic Environment: Profileration, Differentiation and Neuroprotection

Avhandlingen är försvarad.

Kontaktinformation
För mer information kontakta:
Jonas Faijerson, stamcellsforskare, telefon: 031-786 34 38, 070-881 12 31, e-post: jonas.faijerson@neuro.gu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera