Artikel från Karolinska Institutet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

28 maj 2007

Nu kan hjärnan ses på nytt sätt

Ett nystartat forskningssamarbete mellan Karolinska Institutet och AstraZeneca har redan gett resultat. För första gången finns förutsättningar att studera ett av hjärnans viktigaste signalsystem, det så kallade glutamatsystemet, i levande människor.

Glutamat är en av de vanligaste signalsubstanserna i den mänskliga hjärnan, och är inblandad i så gott som alla hjärnfunktioner. Men trots att forskarnas PET-kameror kan avbilda andra viktiga signalsystem, som dopamin- och serotoninsystemen, har glutamatsystemet hittills inte varit möjligt att fånga på bild. Anledningen är att det inte har funnits något lämpligt spårämne som kan binda specifikt till receptorerna i glutamatsystemet.

AstraZeneca har i samarbete med Karolinska Institutet nu utvecklat ett sådant spårämne, vilket gör det möjligt att för första gången studera glutamatsystemet i hjärnan i levande människor.

– Glutamatsystemet är av jätteintresse för forskningen. Inte minst för förståelsen av hjärnans sjukdomar. Alla antipsykotiska läkemedel som finns på marknaden verkar till exempel genom dopaminsystemet, men det kan mycket väl visa sig att glutamatreceptorer är ännu bättre läkemedelsmål, säger professor Lars Farde vid Karolinska Institutet och AstraZeneca.

Inom ramen för detta samarbete har en toppmodern PET-kamera införskaffats som ska användas till både akademisk forskning och läkemedelsutveckling.

– Den nya PET-kameran låter oss studera hjärnan med mycket högre detaljrikedom än tidigare, och tack vare det nya spårämnet kommer vi alltså att kunna börja utforska ett helt nytt signalsystem med hög upplösning, säger Christer Halldin, professor vid Karolinska Institutet.


Fakta PET:
Positronemissionstomografi (PET) är en medicinsk avbildningsteknik som bygger på radioaktiva isotopers sönderfall och som kan ge tredimensionella bilder av signalsubstansers rörelser i kroppen.


För mer information, kontakta:

Professor Christer Halldin, Karolinska Institutet
Tel: 08-517 726 78
Mobil: 070-484 49 89
E-post: christer.halldin@ki.se

Professor Lars Farde, AstraZeneca
Tel: 08-553 280 49, 08-517 726 73
Mobil: 073-354 22 39
E-post: lars.farde@astrazeneca.com

Pressekreterare Sabina Bossi, Karolinska Institutet
Tel: 08-524 860 66
Mobil: 070-614 60 66
E-post: sabina.bossi@ki.se

Informationschef Staffan Ternby, AstraZeneca
Tel: 08-553 261 07
Mobil: 070-557 43 00
E-post: staffan.ternby@astrazeneca.com

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera