Artikel från Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

29 november 2006

Ny upptäckt öppnar för läkemedel mot alkoholberoende

När nyktra alkoholister frestas till återfall stimuleras samma mottagare som aktiveras av nikotin i deras hjärnor. Det visar en avhandling från Sahlgrenska akademin. Upptäckten kan leda till ny behandling mot alkoholmissbruk.

Kopplingen mellan nikotin och alkohol är känt sedan tidigare.
– Alkoholism är tio gånger vanligare bland rökare än bland icke-rökare och detta samband mellan alkohol och nikotin beror inte bara på att många röker vid festliga tillfällen, säger Elin Löf.
Genom att studera hjärna från råtta har forskarlaget hittat flera biologiska förklaringar.

När nyktra alkoholister hamnar i en miljö som påminner dem om hur det var att dricka kan de lätt frestas att dricka igen. Studierna visar att alkoholistens sug efter alkohol då styrs av samma mekanismer som nikotinet använder sig av för att stimulera hjärnan. I båda fallen stimuleras hjärnans belöningssystem via mottagare på nervcellernas yta som kallas nikotinreceptorer.
– Läkemedel som påverkar de proteiner som styr nikotinets effekter borde kunna hjälpa före detta alkoholister att hålla sig nyktra. Det borde vara ett milt läkemedel som har en låg påverkan på andra beteenden som styrs av dessa nikotinreceptorer, säger Elin Löf.
Ett läkemedel som fungerar enligt den principen lanserades nyligen av ett internationellt läkemedelsföretag som hjälpmedel vid rökavvänjning.

Både rökare och alkoholister känner sig ofta sugna på sötsaker när de har abstinensbesvär. Studierna visar att även betingat sockersug förmedlas via nikotinreceptorerna.
– Ett framtida läkemedel som påverkar nikotinreceptorerna skulle alltså kunna hjälpa även mot suget efter sötsaker. Det är en viktig upptäck eftersom viktökning är en vanlig orsak till att före detta rökare börjar röka igen, säger Elin Löf.

Resultaten visar också att kronisk nikotinanvändning kan förstärka de belönande effekterna av alkohol. Samtidigt förefaller nikotinet minska alkoholens sömngivande effekter.

Avhandling för medicine doktorsexamen vid Sahlgrenska akademin, institutionen för neurovetenskap och fysiologi, sektionen för farmakologi
Avhandlingens titel: Conditional and non-conditional reward-related responses to alcohol – nicotinic mechanisms.

Avhandlingen försvaras fredagen den 1 december, klockan 13.00, hörsal Arvid Carlsson, Academicum, Medicinaregatan 3, Göteborg.

Kontaktinformation
För mer information kontakta:
Elin Löf, farmakolog, telefon: 073-150 27 17, e-post: elin.lof@pharm.gu.se

Handledare:
Docent Bo Söderpalm, telefon: 031-342 10 00, 070- 828 43 52, e-post: bo.soderpalm@neuro.gu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera