1. Massor av lysande lampor hänger i mörker.
  26 april 2023

  Flimmer från led-lampor kan ge huvudvärk

  Led-lampors flimmer kan ge huvudvärk och migrän. Så här vet du om du (sannolikt) har en flimrande led-lampa hemma – och så här jobbar forskare mot flimret.

 2. Kvinna med svart mössa och hörlurar, närbild på ansikte
  22 december 2022

  Huvudvärk förknippad med män visar sig drabba kvinnor hårdare

  Klusterhuvudvärk, tidigare kallad Hortons huvudvärk, har länge beskrivits som en mansdominerad sjukdom. Nu visar ny forskning att kvinnor generellt påverkas mer i vardagen än män och oftare har en kronisk variant av den plågsamma huvudvärken.

 3. 26 januari 2022

  Migrän – nya behandlingar på väg

  Upptäckten att en viss signalsubstans, CGRP, utlöser migränsmärtan har banat väg för nya läkemedel som kan förebygga anfall vid kronisk migrän. Och inom psykologin ger forskning om behandling med psykoterapi lovande resultat.

 4. 21 september 2021

  Hormoner hämmar signalsubstans bakom migrän

  Hur kan det komma sig att många kvinnor får migrän vid mens? Forskarna tror att nivåerna av hormonerna oxytocin och östrogen kan spela in.

 5. 7 april 2020

  Flimrande LED-lampor ger oss huvudvärk

  Dålig belysning på arbetsplatsen är en vanlig orsak till både huvudvärk och koncentrationsproblem, enligt forskaren i synergonomi Hillevi Hemphälä. – Det är så onödigt med tanke på hur lätt det är att fixa problemen, säger hon.

 6. 27 september 2017

  Migrän med aura – men inte utan – ökar risken för stroke

  Ökad risk för stroke vid samtidig migrän föreligger endast hos individer som har migrän med aura. Risken är dessutom lägre än man tidigare visat, visar en tvillingstudie från Karolinska institutet. Studien visar också att familjära faktorer kan bidra till att öka risken.

 7. placeholder bild.
  3 september 2014

  Träning motverkar huvudvärk hos unga flickor

  Birte Tornøe disputerar i ämnet vårdvetenskap med inriktning sjukgymnastik vid Lunds universitet den 5 september 2014. (Foto: Åsa Hansdotter)

 8. placeholder bild.
  5 december 2012

  Två av hundra svenskar får huvudvärk av huvudvärksmediciner

  Personer som lider av till exempel migrän eller spänningshuvudvärk är ofta hänvisade till mediciner för att klara vardagen. Men många svenskar får huvudvärk av själva huvudvärksmedicinen – framför allt kvinnor. Det visar en avhandling vid Sahlgrenska akademin.

 9. placeholder bild.
  16 oktober 2012

  Huvudvärkstabletter kan bromsa nedgången i hjärnkapacitet hos äldre

  En daglig dos acetylsalicylsyra motsvarande en fjärdedels huvudvärkstablett kan bromsa nedgången i intellektuell kapaciteten hos äldre kvinnor med hög risk för hjärt-kärlsjukdom. Det visar en studie från Sahlgrenska akademin.

 10. placeholder bild.
  5 juli 2012

  Fysisk träning och avslappning bäst mot spänningshuvudvärk

  Många svenskar lider av kronisk spänningshuvudvärk. En avhandling vid Sahlgrenska akademin har utvärderat de bästa metoderna för att lindra huvudvärken – och konstaterar att träning och avslappning är bättre än akupunktur.

 11. placeholder bild.
  27 september 2011

  Fysisk träning förebygger migrän lika bra som läkemedel

  Fysisk träning ordineras ofta som behandling för migrän, men tillräckligt vetenskapligt stöd för att det verkligen fungerar har inte funnits tidigare. Forskning vid Sahlgrenska akademin slår nu fast att träning förebygger migrän lika bra som läkemedel.

 12. placeholder bild.
  10 maj 2006

  Genetiska faktorer bakom migrän och smärtokänslighet

  Både smärta, i form av folksjukdomen migrän, och smärtokänslighet, en sällsynt sjukdom, står i fokus för den avhandling som Anna Norberg försvarar vid Umeå universitet den 19 maj. Den gemensamma nämnaren är ärftlighet.

 13. placeholder bild.
  19 augusti 2005

  Migränanfall för första gången detaljerat avbildat

  Var åttonde vuxen svensk har migrän. Forskare i Göteborg har för första gången genom en ny metod lyckats avbilda obehandlade anfall i detalj, vilket kan få stor betydelse för utveckling av ny behandling. Resultaten redovisas i en avhandling från Sahlgrenska akademin.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera