1. Massor av lysande lampor hänger i mörker.
  26 april 2023

  Flimmer från led-lampor kan ge huvudvärk

  Led-lampors flimmer kan ge huvudvärk och migrän. Så här vet du om du (sannolikt) har en flimrande led-lampa hemma – och så här jobbar forskare mot flimret.

 2. 26 januari 2022

  Migrän – nya behandlingar på väg

  Upptäckten att en viss signalsubstans, CGRP, utlöser migränsmärtan har banat väg för nya läkemedel som kan förebygga anfall vid kronisk migrän. Och inom psykologin ger forskning om behandling med psykoterapi lovande resultat.

 3. 21 september 2021

  Hormoner hämmar signalsubstans bakom migrän

  Hur kan det komma sig att många kvinnor får migrän vid mens? Forskarna tror att nivåerna av hormonerna oxytocin och östrogen kan spela in.

 4. 27 september 2017

  Migrän med aura – men inte utan – ökar risken för stroke

  Ökad risk för stroke vid samtidig migrän föreligger endast hos individer som har migrän med aura. Risken är dessutom lägre än man tidigare visat, visar en tvillingstudie från Karolinska institutet. Studien visar också att familjära faktorer kan bidra till att öka risken.

 5. placeholder bild.
  10 maj 2006

  Genetiska faktorer bakom migrän och smärtokänslighet

  Både smärta, i form av folksjukdomen migrän, och smärtokänslighet, en sällsynt sjukdom, står i fokus för den avhandling som Anna Norberg försvarar vid Umeå universitet den 19 maj. Den gemensamma nämnaren är ärftlighet.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera