Liten blåklocka är Sveriges nationalblomma.
Artikel från forskning.se

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Försommarens blomsterprakt märks extra långt norrut i år. Förklaringen är att sol och värme i maj gav naturens växter en rejäl skjuts. Men den tidiga starten gör att många växter redan blommat över.

Under nationaldagen rapporterade medborgarforskare hur långt blomningen av olika växter hunnit runt om i landet.

Genom den så kallade Försommarkollen, som genomförs för tredje året, kan forskare undersöka hur klimatförändringarna påverkar några av Sveriges vanligaste blommor. Eftersom data om blomning dokumenterades redan i slutet av 1800-talet är jämförelser möjliga.

Nu har forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, i samarbete med Svenska botaniska föreningen analyserat årets blomsterrapporter från 1200 platser.

– På nationaldagen spanade vi in om Sveriges nationalblomma, liten blåklocka, hade hunnit börja blomma i någon del av landet. Den är senblommande, men i år fick vi in rapporter som visar att den blommar, åtminstone lite här och var i hela södra Sverige, med det är bara runt Götalands kuster den blommar mer allmänt, säger Mora Aronsson som är ordförande i Svenska botaniska föreningen.

Prästkragarna tidiga i år

Några av de andra växterna som ingår i Försommarkollen har däremot börjat blomma i större delen av landet. Både liljekonvalj, rönn och syrén blommar långt upp i Norrland. Häggens blomning är i stort sett redan avslutad. Samtidigt har prästkragen som brukar blomma lite senare precis nått Norrlandsgränsen.

Prästkragar brukar blomma lite senare, men har redan börjat slå ut vid gränsen till Norrland.

Många har redan blommat över

Forskarna konstaterar att blomningen för alla arter har nått betydligt längre norrut jämfört med 150 år sedan vid samma tidpunkt. Mest anmärkningsvärt är att syrén, rönn, liljekonvalj och hägg redan blommat över betydligt längre norrut jämfört med de senaste årens mätningar. Blomningstiden har alltså blivit kortare i år. Förklaringen är en lång period med varmt väder som drivit på blomningen.

– För många människor är tiden mellan hägg och syrén en viktig start av sommaren. Rapporterna visar att blomningsmönstren har förändrats. Blomningen sker tidigare och under kortare tid. När vi jämför häggens blomning nu med vad vi såg i Vårkollen vid Valborgshelgen, så har den alltså på de här veckorna i stort sett hunnit blomma över i hela landet, medan syrénen ligger lite efter, säger forskaren Ola Langvall från Sveriges lantbruksuniversitet.

Mer om Försommarkollen

Försommarkollen är en del av Naturens kalender, som är en större miljöövervakning där frivilliga medborgarforskare över hela landet bidrar till att dokumentera växtsäsongen från första vårtecken till sista hösttecken.

Eftersom växtsäsongens längd och tidpunkten när olika arter blommar, skjuter skott eller fäller sina löv är grundläggande egenskaper i naturen, påverkas många när naturens kalender ändras.

Skogsbrukare, jordbrukare, biodlare och pollenallergiker är direkt beroende av samspelet i och med naturen, och därmed behövs kunskap om hur den biologiska växtsäsongen förändras som en effekt av klimatförändringar, enligt forskarna.

Kartor över blomningen i olika delar av landet:

Liten blåklocka
Liljekonvalj
Prästkrage
Hägg
Rönn
Syrén

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera