Björkarnas löv har börjat spricka ut i delar av landet.
Artikel från forskning.se

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.Kanske kändes det som att vintern var ovanligt seg i år, men vårens första blommor visar sig ändå tidigare än förr. I år har dock snö i norr sinkat tidiga arter som tussilago, blåsippa och sälg. Det visar resultat från medborgarforskningen Vårkollen.

Vårkollen är ett medborgarforskningsprojekt där forskare analyserar data om vårtecken som frivilliga personer rapporterat in under Valborgshelgen.

Med hjälp av observationerna ges en ögonblicksbild av hur långt våren kommit i olika delar av landet vid samma tidpunkt varje år. Forskarna kan därför se om – och hur – vårens ankomst påverkas av klimatförändringar.

I år har vårspanarnas rapporter dubblerats, uppger forskarna. Observationer har strömmat in från nästan 2000 platser.

– Vi hoppas så klart att detta bidrar till ett ökat engagemang för våra vilda växter och vad som händer med dem i ett förändrat klimat, säger Mora Aronsson, ordförande för Svenska botaniska föreningen som genomför Vårkollen i samarbete med Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.

Tidigare lövsprickning

Motsvarande mätningar för 150 år sedan visade att björkarnas lövsprickning startade strax efter Valborg, men då i allra sydligaste delarna av Skåne. Vårkollen visar att det numera är normalt att lövsprickningen når ända upp till Mälardalen vid första maj. Dit har lövsprickningen nått även i år.

– Vi har forskningsresultat som visar att lövsprickningen hos björk och blomningen hos vårblommande arter tidigarelagts ett par veckor sedan 1873. Vi vet att olika arter kommer att påverkas på olika sätt av klimatförändringen, vilket innebär att många fler svenskar än tidigare numera kan njuta av vårblommorna kring Valborgshelgen, säger Ola Langvall, forskare vid SLU.

Flera vårtecken märks även längre norrut jämfört med förr. Den historiska databasen visar att sälg och vitsippa brukade stå i blom i hela Götaland och större delen av Sveland vid Valborg. Numera går gränsen cirka tio mil längre norrut.

Blåsippor.

Fler resultat från Vårkollen

Hägg

Under tidigare perioder började häggen blomma i mitten av maj i sydligaste Skåne, men vissa år har den även börjat blomma tidigt i Svealand. Under årets Valborgshelg fanns däremot bara rapporter om hägg i Skåne.

Tussilago och blåsippor

Tidiga arter som tussilago, blåsippa och sälg började blomma tidigt i år, men i stora delar av Norrland har blomningen stoppats av mycket snö som fortfarande ligger kvar.

Vårkollen visar också att de tidiga arterna fortfarande blommar i stora delar av landet. Under år då våren kommer extra tidigt brukar de ha hunnit blomma över i södra Sverige.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera