Artikel från Karolinska Institutet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

En risk för hjärnblödning tycks kunna överföras via blodtransfusion. Men sannolikheten att drabbas är mycket liten, enligt forskare bakom en stor studie.

En vanlig orsak till spontana hjärnblödningar är kärlsjukdomen cerebral amyloid angiopati, CAA, där proteiner på ett onormalt sätt lagras i de små blodkärlen i hjärnan.

En rad studier har tidigare visat att kärlsjukdomen kan överföras mellan individer genom kirurgiska ingrepp på nervsystemet och sannolikt även via behandling med en viss typ av tillväxthormon.

Nu visar en internationell studie att patienter som har fått blod från givare, som senare drabbas av upprepade hjärnblödningar, har en mer än fördubblad risk att själva få en hjärnblödning.

Mycket osannolikt att drabbas

Fynden tyder på att någon faktor som kan ge upphov till spontan hjärnblödning kan spridas genom blodtransfusioner. Det var dock enbart 0,1 procent av blodgivarna i studien som senare drabbades av upprepade hjärnblödningar, och därmed även få drabbade patienter.

– Att få en blodtransfusion är relativt vanligt, vilket gör folkhälsoeffekter av blodsmitta till en angelägen fråga. Men det är mycket osannolikt att man ska få en hjärnblödning från en blodtransfusion, säger forskaren Gustaf Edgren vid Karolinska institutet.

Den viktigaste aspekten av resultatet är, enligt forskarna, snarare att studien ytterligare stöder hypotesen att CAA kan överföras mellan individer, vilket i så fall kan få konsekvenser inom flera fält.

Mer forskning krävs

Forskarna vill nu försöka stärka hypotesen att sambandet mellan hjärnblödning och blodtransfusion handlar om kärlsjukdomen CAA. Forskarna ska bland annat titta på prover från en biobank för blodgivare och se om det går att identifiera något av de avvikande proteiner som är förknippade med kärlsjukdomen.

– Vår studie kan inte påvisa några orsakssamband så den observerade riskökningen skulle kunna bero på andra faktorer. Ytterligare forskning krävs för att bekräfta våra fynd och förstå den potentiella bakomliggande mekanismen, säger forskaren Jingcheng Zhao vid Karolinska Institutet.

Mer om studien

Studien har gjorts av forskare från bland annat Karolinska institutet, Södersjukhuset och Karolinska universitetssjukhuset i Sverige, Köpenhamns universitet i Danmark och KU Leuven i Belgien,

Studien är baserad på den svensk-danska transfusionsdatabasen SCANDAT som innehåller data om både blodgivare och patienter som fått blodtransfusion från 1970 och framåt. Totalt inkluderades över en miljon patienter i studien. De primära analyserna gjordes i Sverige, därefter upprepades de med danska data. Resultaten blev i stort sett identiska.

Vetenskaplig studie:

Intracerebral hemorrhage among blood donors and their transfusion recipients, Jama.

Kontakt:

Gustaf Edgren, specialistläkare och docent vid institutionen för medicin, Karolinska institutet, gustaf.edgren@ki.se

Jingcheng Zhao, forskare vid institutionen för medicin, Karolinska institutet,  jingcheng.zhao@ki.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera