en ung kvinna med mörka solglasögon ligger håller upp sina händer framför ansiktet. Händerna formar ett hjärta.
Bild: Aki Tolentino, Unsplash
Artikel från Karolinska Institutet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Blinda personer uppfattar sina egna hjärtslag bättre än seende, visar en studie. Resultatet tyder på att förlusten av ett sinne kan öka förmågan att känna av signaler från kroppen.

I en studie vid Karolinska institutet har forskare jämfört hur bra blinda personer är på att uppfatta sina hjärtslag jämfört med seende.

I flera experiment fick 36 blinda och lika många seende räkna sina egna hjärtslag – utan att kontrollera pulsen eller lägga handen på hjärtat. Samtidigt mättes deras hjärtslag med en pulsmätare. Forskarna analyserade sedan hur väl deltagarna hade uppfattat sina hjärtslag.

Ger information om hjärnans anpassning

Analysen visade att deltagarna som saknade syn var mycket bättre på att känna när deras hjärtan slog. Enligt en skala där 1,0 representerar alla rätt hade den synskadade gruppen en genomsnittlig träffsäkerhet på 0,78. Bland studiens seende deltagare var motsvarande siffra 0,63.

– De blinda deltagarna var mycket bättre på att räkna sina egna hjärtslag än de seende deltagare i vår studie och i flera tidigare studier med seende som vi jämförde med. Det ger oss viktig information om hjärnans formbarhet och hur förlusten av ett sinne kan förstärka andra – i det här fallet förmågan att känna vad som händer i den egna kroppen, säger Dominika Radziun, doktorand vid institutionen för neurovetenskap, Karolinska institutet.

Deltagarna i studien bedömde sina egna hjärtslag som registrerades med en pulsmätare.

Bättre bearbetning av känslor

Känsligare förnimmelser av kroppsliga signaler kan eventuellt ge en fördel vid känslomässig bearbetning, enligt forskarna.

Tidigare studier har nämligen kopplat så kallad interoceptiv förmåga, det vill säga hur väl man uppfattar sinnesintryck från kroppens inre, till bearbetning av känslor. Här ingår både hur egna och andra människors känslor uppfattas.

– Vi vet att hjärt- och känslosignaler är starkt sammanflätade, till exempel slår hjärtat snabbare när vi blir rädda. Det är möjligt att blindas förstärkta förmåga att uppfatta hjärtats signaler också påverkar deras känslomässiga upplevelser, säger Dominika Radziun.

Forskningsgruppen kommer nu att fortsätta att studera hur blinda personer uppfattar sin egen kropp. De vill undersöka om förändringar i visuella cortex, alltså hjärnområdet som normalt ansvarar för syn, är kopplat till en ökad förmåga att förnimma signaler från kroppens inre organ.

Studie:

Heartbeat counting accuracy is enhanced in blind individuals, Journal of Experimental Psychology.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera