En plastmodell av ett hjärta, i närbild.
Bild: Unsplash/Jesse Orrico
Artikel från Karolinska Institutet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Det kan ta veckor innan patienter med allvarlig hjärtsvikt får livsviktiga och rekommenderade läkemedel, enligt en studie från Karolinska Institutet.

KI-forskarna har granskat data från över 260 000 vuxna som har behandlats med rekommenderade läkemedel vid hjärtsvikt under de senaste tre åren. Patienter från Japan, Sverige och USA ingick i studien. Äldre och nyare läkemedel studerades.

Snabbare medicinering i USA

Forskarna såg bland annat att patienter i USA i regel får såväl äldre som nyare läkemedel snabbare jämfört med motsvarande patientgrupp i Sverige.

I Sverige är det framför allt nyare läkemedel som Dapagliflozin och Sacubitril/Valsartan som sätts in relativt sent. I Sverige sätts Dapagliflozin i genomsnitt in 44 dagar efter sjukhusinläggning och Sacubitril/Valsartan efter 33 dagar, enligt KI-studien. Motsvarande siffror för USA är 33 respektive 19 dagar.

Ofta får svenska patienter även vänta jämförelsevis länge på äldre läkemedel.

Patienter får lägre doser

Det är också vanligt att läkemedel mot hjärtsvikt skrivs ut i lägre doser än det som rekommenderas i sjukvårdens riktlinjer, enligt studien. Det är också vanligt att patienter slutar med sina mediciner inom 12 månader, vilket kan öka risken för nyinsjuknande.

– Det verkar som att läkemedel vid hjärtsvikt generellt sätts in för sent och i för låga doser, framför allt hos högriskpatienter med annan samsjuklighet, säger forskaren Gianluigi Savarese, docent i kardiologi vid institutionen för medicin vid Karolinska Institutet i Solna.

Han tillägger:

– Det vore bra att utreda vad detta kan bero på, då vi sett i tidigare studier att dessa behandlingar kan minska risken för nyinsjuknande och död.

Vetenskaplig studie:

Heart Failure Drug Treatment – Inertia, Titration and Discontinuation: A Multinational Observational Study (EVOLUTION HF), (Gianluigi Savarese, Takuya Kishi, Orly Vardeny, Samuel Adamsson Eryd, Johan Bodegård, Lars H. Lund, Marcus Thuresson, Biykem Bozkurt), JACC: Heart Failure.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera