Artikel från Högskolan i Skövde

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Krångliga kombinationer med specialtecken gör inte lösenorden säkrare. Lösenord som ”Q*rG69!EL” har inget stöd i forskningen, säger Marcus Nohlberg, docent i cybersäkerhet. Börja med att tänka på en mening i stället för ett ord, gärna något du inte vill säga högt.

I samband med kriget i Ukraina har hotet från cyberattacker mot oss i Sverige ökat markant. Det har blivit än viktigare att både skydda sig själv och samhället genom att förbättra sin cybersäkerhet, menar Marcus Nohlberg, som forskar om cybersäkerhet med särskilt fokus på mänskliga aspekter.

– Detta kan verka komplext och kanske lite skrämmande, men det finns mycket som går att göra som är ganska enkelt och rent av lite kul!

Börja med att tänka på en mening – bra lösenord med 4P

Ett viktigt råd är att skaffa bra lösenord, eller helst en lösenordsfras. Användare kan öka sin egen säkerhet genom att skapa säkra lösenord enligt metoden 4P. Börja med att tänka på en mening, i stället för ett ord. Fyra ord räcker för de flesta! När du väljer din mening ska du tänka på att den ska vara:

  1. Praktisk: Lätt att skriva, du behöver inte ha specialtecken
  2. Personlig: Något du valt, inte filmcitat, refränger eller liknande
  3. Privat: Knuten till dig, och bara till dig. Inte nedskriven.
  4. Provocerande/Porrig: Snuskig, fräck, elak, hemsk. Något du inte vill säga högt.

Dessa 4P-lösenord kan du prioritera att använda på dina viktigaste tjänster, mailen, jobbkontot, sociala medier och så vidare, enligt Marcus Nohlberg.

Alla riskerar att utsättas för cyberangrepp

På grund av situationen i Europa har hotet om cyberattacker mot Sverige ökat. Ryssland har en lång historia av att använda både missinformation, ”fake news”, och regelrätta cyberangrepp mot andra länder.

– I många år har dessa angrepp riktats även mot Sverige och i den utsatta situation som råder nu har det blivit än viktigare att både skydda sig själv och samhället i stort genom att förbättra sin cybersäkerhet. Varje individ i landet riskerar utsättas för dessa angrepp och även om man kanske upplever att man inte har något att skydda, kan man ändå vara ett lockande mål för cyberangrepp.

– De gamla råden om att lösenord ska se ut som ”Klidg2836rAhjas!” har egentligen inget stöd i forskningen och framförallt fungerar det inte för människor att komma ihåg sådana lösenord. En bättre metod är skapa säkra lösenord med 4P! Med detta har du gjort din cybersäkerhet mycket bättre och även ökat Sveriges säkerhet. Bra jobbat, menar Marcus Nohlberg.

Kontakt

Marcus Nohlberg, lektor i datavetenskap
marcus.nohlberg@his.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera