Rödhårig kvinna sitter framför datorskärmar i kontorsmiljö.
Bild: ThisisEngineering RAEng/Unsplash.
Artikel från Malmö universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Det går fort att bli "för gammal" som programmerare i många länder världen över. Det skriver forskare i en ny bok.
– Man går från att vara ung och lovande tills man i 35-årsåldern betraktas som gammal, säger Jakob Svensson, professor i medie- och kommunikationsvetenskap.

Under flera år har Jakob Svensson, professor i medie- och kommunikationsvetenskap vid Malmö universitet, intervjuat programmerare världen över. Äldre får inte jobb som programmerare, konstaterar han. Det framgår av både egna och andras studier. Fynden presenteras nu i en bok om “ålderismen” i programmerarvärlden.

– Det fanns ett rykte när jag gjorde intervjuer i Silicon Valley, att är man över 30 får man inte jobb på Google. Man går från att vara ung och lovande tills man i 35-årsåldern betraktas som gammal. Det finns liksom ingen medelålder, säger Jakob Svensson.

Fokus på ungdomskultur sedan 70-talet

Företag i exempelvis Silicon Valley i USA är medvetna om sin usla genusrepresentation, fortsätter Jakob Svensson. De arbetar även med att inkludera hbtqi-personer och funktionsnedsatta personer. Men ”de äldre” verkar glömmas bort. Och det är inget nytt – redan på 1970-talet fanns ett fokus på ungdomskulturen.

– De första teknikutvecklarna var ju hippies, sen har vi hela hackerkulturen som också påverkat. Så mycket av teknikutvecklingens ursprung har element som handlar om ett uppror mot föräldrar, auktoriteter och det gamla gardet. Även den entreprenöriella kulturen, som handlar om att tänka annorlunda och utanför boxen, har ett tydligt ungdomligt underdog-perspektiv, säger Jakob Svensson.

Åldersdiskriminering medför stora risker

Han menar att åldersdiskrimineringen får stora konsekvenser för framtida problemlösningar.

– Ytterst är det ju en demokratifråga. Ny teknik är tänkt att lösa allsköns problem som vi står inför, som klimatfrågan, ökad intolerans, men även inom välfärdstjänster och användning av AI-mekanismer inom polisbevakning. Är det då lämpligt att förlita sig på en grupp programmerare som är så tydligt är inriktade på det snabba, det ungdomliga och det upproriska?

Är det bara unga människor som designar teknologin får vi teknologier som är anpassade till de unga, fortsätter Jakob Svensson. Med andra ord finns en åldersdiskriminering både gentemot de människor som ska använda tekniken och de som tillåts att utforma den.

Vad talar för att ålderismen kommer att försvinna?

– Mark Zuckerberg och många av de andra före detta unga entreprenörerna börjar bli medelålders, vilket gör att saker håller på att förändras något. Men om det kommer en ny hungrig generation som vill omkullkasta hela etablissemanget, som Google och Facebook, så lär ju de vara unga också, säger Jakob Svensson.

Läs också: Ensam med appen – så mår en gigarbetare på jobbet

Bok:

Digital Ageism: How it Operates and Approaches to Tackling it.

Kontakt:

Jakob Svensson, professor i medie- och kommunikationsvetenskap vid Malmö universitet
jakob.svensson@mau.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera