Artikel från Malmö universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

31 maj 2018

Läkemedel kan öka benbildning vid tandimplantat

Att belägga implantatytor med läkemedel kan påskynda läkningen, gynna bildningen av ben och förhindra infektioner i munnen. Tandläkaren Ali Alenezi har utvecklat ett nytt system för kontrollerad tillförsel av läkemedel.

— För att uppnå en god läkningsprocess vid implantat kan man lokalt lägga på läkemedel i rätt mängd och göra det med den varaktighet som behövs, säger Ali Alenezi, doktorand vid Odontologiska fakulteten, Malmö universitet.

Sämre benläkningsförmåga försvårar implantat
Generellt är mer än 90 procent av all behandling med implantat i munnen framgångsrik. Men vissa grupper, till exempel diabetiker och personer diagnostiserade med osteoporos, har fler misslyckade behandlingar än normalpopulationen på grund av att deras benläkningskapacitet är försämrad.
— Det kan uppstå svårbehandlade infektioner runt implantatet. Det har visat sig vara väldigt svårbehandlat med sedvanliga metoder, säger Ali Alenezi.

I avhandlingen har han i fyra olika delstudier undersökt hur man med nya metoder kan göra så att läkemedlet frigörs i området runt implantatet.

Läkemedel kan stimulera benbildningen
— Vissa läkemedel kan stimulera benbildningen och är särskilt verksam om det kan ges under längre tid. Då förbättras kroppens gensvar, säger Ali Alenezi.

Den första delstudien är en litteraturstudie där han kartlade dokumentation om olika metoder att belägga implantatytor med läkemedel. I den andra utvecklade han ett nytt system och ett nytt material för beläggning. Polymeren, PNIPAAm, har visat sig kunna lagra läkemedel och sedan frisättas i kroppen med hjälp av infrarött ljus. I de sista två studierna utvärderades effekten på benbildningen av ett antibiotikum respektive strontium under olika läkningstider.

— Syftet har varit att undersöka hur man kan släppa ut antibiotika i kroppen under kontrollerade former, i vissa fall under en längre tid. Här kan min metod vara en väg framåt, säger Ali Alenezi.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera