Välbevarad skalle undersöks med röntgen.
Artikel från forskning.se

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Vikingar hade mycket karies och tandvärk – men också framtänder som slipats till. Tänder från vikingatida Varnhem vittnar om en oväntat avancerad tandläkarkonst.

Forskare vid Göteborgs universitet har tagit reda på hur det stod till med tandhälsan under vikingatiden. Det har de gjort genom att undersöka drygt 3000 tänder från sammanlagt 171 personer från Varnhem i Västergötland. Orten är känd för omfattande utgrävningar av vikinga- och medeltida miljöer. Här finns också gravar med välbevarade skelett och tänder.

Hål i tänderna vanligt

Resultaten från studien visar att nära hälften av vikingabefolkningen hade en eller flera kariesskador. Av de vuxnas tänder var 13 procent angripna av karies, ofta vid rötterna. Barnens tänder var däremot helt fria från karies.

Det var inte ovanligt att vuxna tappade tänder. De vuxna personerna förlorade under sin livstid i genomsnitt sex procent av tänderna. Risken ökade med hög ålder.

Fynden visar att det var vanligt med karies, tandinfektioner och tandvärk hos vikingabefolkningen i Varnhem. Men studien visar också exempel på försök att hålla efter tänderna på olika sätt.

– Det fanns flera tecken på att vikingarna hade modifierat sina tänder, bland annat fanns spår efter användning av tandstickor, slipning av framtänder och även tandbehandling av tänder med infektioner, säger Carolina Bertilsson som är tandläkare och biträdande forskare vid Göteborgs universitet.

Skelettdel med raka slipade tänder.
Slipade framtänder kan ha varit en identitetsmarkör hos män. Bild: Carolina Bertilsson

Inte olikt dagens behandlingar

Ett tecken på mer avancerade ingrepp var kindtänder med filade hål, från tandkronan och in i pulpan. Troligen gjordes det för att lätta på trycket och dämpa svår tandvärk till följd av infektion.

– Det här är väldigt spännande att se, och inte helt olikt de tandbehandlingar vi gör i dag när vi borrar i infekterade tänder. Vikingarna verkar ha haft kunskaper om tänder, men vi vet inte om de gjorde ingreppen själva eller fick hjälp, säger Carolina Bertilsson.

Syftet med slipade framtänder är oklart men kan ha varit en identitetsmarkör hos män. Samtliga fall som påträffats i den aktuella undersökningen, men även i andra studier, har varit män.

– Studien ger nya kunskaper om vikingarnas munhälsa, och indikerar att tänderna varit viktiga i Varnhems vikingatida kultur. Den ger också en förståelse för att den vikingatida tandläkarkonsten troligen varit mer sofistikerad än man tidigare trott, säger Carolina Bertilsson.

Så gjordes studien

Forskningsteamet på institutionen för odontologi vid Göteborgs universitet arbetade tillsammans med en osteolog från Västergötlands museum. Alla undersökningar gjordes i Göteborg, dit skallar och tänder transporterats.

Tänderna undersöktes kliniskt med tandläkarverktyg under starkt ljus. Forskarna gjorde även röntgenundersökningar med samma teknik som inom modern tandvård, där patienten biter ihop med en liten fyrkantig bildplatta i munnen.

Vetenskaplig studie:

Caries prevalence and other dental pathological conditions in Vikings from Varnhem, Sweden, Plos One.

Kontakt:

Carolina Bertilsson, institutionen för odontologi vid Göteborgs universitet, carolina.bertilsson@gu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera